Αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο θέμα του «βασικού μετόχου»

Για διαπλεκόμενους υπαλλήλους της Ε.Ε. έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Έβερτ
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:57
UPD:17:41
A- A A+

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να καταλάβει ότι εάν επηρεάζονται τα μέλη της από συμφέροντα, τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. δεν υποχρεωμένα να τους ακολουθήσουν. Θα μας πουν συγκεκριμένα πράγματα όχι αφηρημένα. Ας μας παραπέμψει στο Δικαστήριο και ας παγώσει και τις χρηματοδοτήσεις να δούμε που θα φτάσουμε. Εμείς δεν κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών επιχειρήσεων, θα ισχύει για όλες. Εάν ο νόμος σε κάποια σημεία χρειάζεται αλλαγή να τον αλλάξουμε». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8.

«Εδώ υπάρχει ένα Σύνταγμα που έφερε το ΠαΣοΚ στη Βουλή και το ψηφίσαμε και εμείς. Η ουσία είναι ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δε θέλει προμηθευτές ή εργολάβους του δημοσίου να έχουν μέσα ενημέρωσης. Προς επίρρωση αυτού του Συντάγματος ήρθε ο νόμος, ο οποίος έχει πιάσει τις λεπτομέρειες. Όσο κι αν φωνάζει η Ε.Ε. θα πρέπει να καταλάβουν ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν ορισμένες ιδιομορφίες», είπε ο κ. Έβερτ.

« Ήμουν και είμαι υπέρμαχος της Ε.Ε.», συνέχισε ο κ. Έβερτ, «αλλά εγώ σε διαπλεκόμενους υπαλλήλους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να ενδώσω. Μπορεί να είναι και διαπλεκόμενοι, γιατί μου κάνει εντύπωση πως σπεύδουν και πιέζουν με αυτό τον τρόπο. Γιατί απ' όλα τα θέματα που εκκρεμούν στην Ε.Ε. αυτό τρέχει με τέτοια βιασύνη;» «Πρέπει να το ψάξουμε», τόνισε.

Για «άπελπι αγώνα» του Πρωθυπουργού για το «βασικό μέτοχο» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο πρώην ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

«Εντυπωσιάστηκα από την πεποίθηση του κ. Καραμανλή ότι μπορεί να παλέψει την υπόθεση αυτή. Δεν θέλω να κάνω προφητείες, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορεί να το πάει μέχρι τέλους, μέχρι το ευρωπαϊκό Δικαστήριο –αν η Κομισιόν λάβει ασφαλιστικά μέτρα-, και να κάνει ενδεχομένως και προσφυγή κατά της Κομισιόν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή να ανοίξει μια μεγάλη διαμάχη, αλλά δεν θα ήταν σωστή κίνηση. Θα ήταν καταστροφική. Φοβάμαι ότι κ. Καραμανλής δίνει έναν άπελπι αγώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαγιαννάκης.

Από την πλευρά της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα μισόλογα και να δηλώσει καθαρά ότι δεν πειθαρχεί στην ΕΕ». «Παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε διαφωνίες με το νόμο του “βασικού μετόχου”, γιατί στην ουσία κάνει ανακατανομή της πίτας και δεν επιλύει το θέμα της αντικειμενικής πληροφόρησης, δεν ανεχόμαστε καθόλου καμιά Ε.Ε. και καμιά κοινοτική οδηγία να υπερισχύει των αποφάσεων που παίρνονται στην Ελλάδα», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

Την απόσυρση του νόμου ζήτησε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/23/1026515.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/23/1026468.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή