Τζέφρι Πάιατ: Εξαλείψτε την αβεβαιότητα για να έρθουν επενδύσεις

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Υπάρχει δουλειά να γίνει ακόμη
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 05:59
UPD:12:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργης Γερόλυμπος

«Η Ρωσία δεν είναι δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Την αβεβαιότητα επισημαίνει ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Μιλά για πολλή πρόοδο αλλά και για πολλή δουλειά που απομένει να γίνει στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι ουδείς συζητεί αυτή τη στιγμή ένα 4ο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών, στέλνει το μήνυμα ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια, γεγονός που διασφαλίζουν οι θεσμοί της χώρας.

Χρειάζονται περισσότερα

Μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων στην Αθήνα, ο έμπειρος διπλωμάτης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς μετάβασης, παρατηρώντας ότι έχουν μεσολαβήσει πολλά από το 2009, όπως ο περιορισμός του ρόλου του κράτους και η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας η οποία αντανακλάται στον τομέα των startups.

Κληθείς από τη «Ν» να εκτιμήσει κατά πόσο η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη να υποδεχτεί επενδύσεις, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που θα πρέπει να γίνει, τονίζοντας πριν απ’ όλα ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση παραγωγικών κεφαλαίων στη χώρα είναι η αβεβαιότητα, τόσο σε επίπεδο πολιτικής σταθερότητας και συνέπειας όσο και σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου και γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία παρεμβάσεων που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ ανέδειξε τον τομέα των επενδύσεων ως την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας, υπό την έννοια ότι είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του, ο πρόσφατος ανασχηματισμός «έκανε σαφές το μήνυμα» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος συστήνει στην Ελλάδα μια αναπτυξιακή πολιτική με όχημα τη μείωση των φόρων, εξέφρασε χαρακτηριστικά τη βεβαιότητα ότι αυτά είναι θέματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η χώρα χρειάζεται μια στρατηγική και σίγουρα ένα μήνυμα συνέπειας για την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικά για το δεύτερο σκέλος, σχολίασε ότι έχει λείψει επί σειρά ετών από πολλές ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η διαφαινόμενη ανοδική πορεία είναι βιώσιμη.

«Θέλουμε όλοι να πετύχει το 3ο πρόγραμμα. Ουδείς μιλά αυτή τη στιγμή για 4ο πρόγραμμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ

Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία της χώρας, ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι ιστορικά στις ΗΠΑ υπάρχει μια συνέχεια στις κεντρικές πολιτικές επιλογές και πως είθισται ο εκάστοτε πρόεδρος να διαπιστώνει στην πράξη ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και αποτρεπτικό για ριζοσπαστικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η χώρα του διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα «checks and balances» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι πιθανή μια δραστική αλλαγή στις θεμελιώδεις αρχές της αμερικανικής πολιτικής. Μίλησε άλλωστε για κοινή επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ελλάδας.

Σταθερότητα στην περιοχή

Αναφορικά με την κλιμακούμενη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αρκέστηκε να επισημάνει ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές και αποσκοπεί σε μια σταθερή σχέση με την Τουρκία. Για την τουρκική στάση παρέπεμψε χαρακτηριστικά στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζον Μπας.

Ως προς το Κυπριακό, εντόπισε μεγάλη ευκαιρία που απορρέει από το γεγονός ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί πιστεύουν σε μια λύση.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και εξήρε την ελληνική συνδρομή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ερωτηθείς αν εντοπίζει κενά ασφαλείας στην ελληνική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, υπό το πρίσμα της τρομοκρατικής απειλής, απάντησε «όχι» και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ενδυναμώσει σημαντικά τον μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης.

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για τη διμερή συνεργασία στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και μίλησε για μια πολύ σημαντική συμμαχία η οποία δεν θα υποβαθμιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια.

Στο πεδίο της ενέργειας, στάθηκε στον στρατηγικό ρόλο του αγωγού TAP, ο οποίος είναι «πραγματικό project» και «συνδράμει την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης».

Όσο για την παράμετρο Πούτιν; «Η Ρωσία δεν είναι δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος μίλησε για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης με το Κρεμλίνο. Τόνισε δε με νόημα ότι στη χώρα του υπάρχει η επικρατούσα άποψη πως «θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές μας».

Περί παγκοσμιοποίησης

«Ο κόσμος ποτέ δεν ζούσε καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, προτρέποντας τις δυτικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι από ηπείρους όπως η Ασία και η Αφρική μπαίνουν πλέον και εκείνοι στο «παιχνίδι», μια εξέλιξη η οποία κατά τη γνώμη του θα αποβεί για όλους θετική μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, «η τεχνολογική επανάσταση μόλις αρχίζει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή