Η επόμενη μέρα για τον «βασικό μέτοχο»

Εξετάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 16:31
A- A A+

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ βήματα για την υπόθεση του «βασικού μετόχου» σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά την αποστολή της προειδοποιητικής επιστολής από την Κομισιόν, που επισήμως έφτασε χθες το απόγευμα στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι τα ίδια προβλήματα είχε και ο εκτελεστικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου το πρόβλημα είναι με το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος.

Το πρωί συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ελληνα Επίτροπο, Σταύρο Δήμα, προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Δήμας είπε ότι το θέμα πρέπει να αποδραματοποιηθεί και να βρεθεί νομική λύση που θα σέβεται το Σύνταγμα, θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο και θα πετυχαίνει τους επιδιωκόμενους σκοπούς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα για τα κοινοτικά κονδύλια, είπε αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην κοινοτική νομοθεσία, το ενδεχόμενο αυτό και χρονικά και από πλευράς πιθανοτήτων, είναι απομακρυσμένο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/24/1026929.htm .

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι στη διαδικασία που ξεκίνησε με την Κομισιόν κερδισμένος είναι εκείνος που με επιχειρήματα και σθένος υπερασπίζεται τις θέσεις του. Χάνουν εκείνοι που νομίζουν ότι δια της σιωπής ή των υπεκφυγών είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί παραιτήσεων του ιδίου αλλά και των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για το θέμα. Τόνισε: «Κάνουμε ένα αγώνα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής. Η μάχη συνεχίζεται».

Ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην επιστολή Μακ Κρίβι για να επισημάνει ότι η Επιτροπή αποδεδειγμένα «θέτει εν αμφιβόλω τη συνταγματική ρύθμιση» κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στον αγώνα υπεράσπισης του Συντάγματος συντάχθηκαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε το ερώτημα «γιατί δεν συντάσσεται επίσης το ΠΑΣΟΚ, που - εξάλλου - εισήγαγε τη συγκεκριμένη ρύθμιση;»

Σε ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να αναζητήσει «κοινό τόπο» με την Επιτροπή στο θέμα του βασικού μετόχου, ο κ.Ρουσόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ «ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΕ» υπογράμμισε πως «θα ήταν λοιπόν αδιανόητο για την κυβέρνηση, να μην έχει τα όπλα που χρειάζονται για να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, αλλά και για να προωθεί τις δικές της απόψεις. Οι συναινετικές διαδικασίες είναι το υπ΄αριθμόν ένα στοιχείο της Ε.Ε. και άρα, η κυβέρνηση απαντά στο ερώτημα θετικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι και στην υποθετική περίπτωση που «η κυβέρνηση έλεγε ότι αυτός ο νόμος δεν ισχύει, το θέμα δεν θα τελείωνε - διότι η Επιτροπή έχει από διετίας προβάλλει αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος» αναφέροντας ενδεικτικά ότι «ακόμη και στον νόμο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν πολύ πιο ελαστικός κι είχε πολλά παράθυρα, η Επιτροπή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της».

Σε ερώτημα σχετικό με την πρόταση Γ.Παπανδρέου (για την ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης αντιπολίτευσης επί της επεξεργασίας ενός νόμου συμβατού με την κοινοτική νομοθεσία), ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «η πρόταση γίνεται για εντυπωσιασμό - ας μας πεί πρώτα αν υποστηρίζει το Σύνταγμα και τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για τον βασικό μέτοχο, για να μπούμε στη διαδικασία κατανόησης αυτών που λέει το ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή