Τέλος στην τραγωδία

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 19:33

A- A A+

Τέρι Σκιάβο. Αμερικανίδα. Ετών 41. Εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα, μετά από καρδιακό επεισόδιο που της προκάλεσε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα το αίτημα των γονέων της, οι οποίοι ζητούσαν παράταση της ζωής της με τεχνητά μέσα, επανασύνδεση του σωλήνα σίτισης, μετά από προγενέστερη απόφαση δικαστηρίου και με αίτημα του συζύγου της, οι γιατροί τον είχαν αποσυνδέσει.

«Η έφεση απορρίπτεται», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι γονείς της άτυχης Τέρι, Μπομπ και Μέρι Σίντλερ, θεωρούν ότι έχει τις αισθήσεις της και ήλπιζαν ότι κάποτε θα γίνει καλά, αλλά η τελεσίδικη δικαστική απόφαση σβήνει κάθε ελπίδα τους.

Το τέλος της Τέρι θα είναι σύντομο. Η ίδια ζούσε επί 15 χρόνια έναν ψεύτικο θάνατο.

Η υπόθεση Σκιάβο εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/21/1025752.htm . Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δήλωσε ότι έχει εξαντλήσει κάθε μέσο παρέμβασης στο θέμα.

Τη νύχτα της Κυριακής 20 Μαρτίου προς Δευτέρα, η Βουλή ενέκρινε το νόμο

για την επανάληψη της σίτισης της Σκιάβο με τις ψήφους 156 Ρεπουμπλικανών και 47 Δημοκρατικών, ενώ «όχι» ψήφισαν 53 Δημοκρατικοί και 5 Ρεπουμπλικανοί.

Σε μια δημοσκόπηση για το κανάλι ABC, το 67% απάντησε ότι η ψηφοφορία στο Κογκρέσο δεν ήταν προϊόν ενός ηθικού προβληματισμού, αλλά πολιτικών υπολογισμών.

Οι Αμερικανοί, αν και παραμένουν κατά της ευθανασίας, θεωρούν πως αν ήταν στη θέση της Τέρι δεν θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν και πως είναι αρμοδιότητα του συζύγου της να αποφασίσει αν θα παραμείνουν ή όχι τα σωληνάκια που εξασφαλίζουν τη σίτισή της.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την ταινία -βραβεύτηκε με Οσκαρ καλύτερης ταινίας- «Million Dollar Baby», μιας δραματικής ιστορίας, όπου ο Κλιντ Ιστγουντ, ύστερα από πολλούς δισταγμούς, συμφωνεί να δώσει τέλος στη ζωή μιας πυγμάχου που έχει μείνει παράλυτη.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή