Μαξίμου: Εφικτή μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 10:46
UPD:10:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την αποτύπωση των σταδιακών βημάτων προς την τελική συμφωνία σε επίπεδο Staff  Level Agreement αναμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup, μέσω ενός πολιτικού κείμενου όπου θα αποτυπώνεται η συμφωνία «για το 95% των προαπαιτούμενων».

Παραμένουν ανοιχτά τα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δημοσιονομικού για τη διετία 2019-20. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων οι δύο πλευρές αναμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για τα παραπάνω η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι τέλους του έτους, με την προσδοκία αμέσως μετά να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως ουδείς στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού επιθυμεί το ελληνικό «πρόβλημα» να «τρέχει» παράλληλα με την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες άκουσε με ανακούφιση το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και έσπευσε να χαιρετίσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τη νίκη του Οικολόγου Βαν Ντερ Μπέλεν, την οποία χαρακτήρισε «οξυγόνο για την Ευρώπη σε μια στιγμή που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς».

Κυβερνητικό στέλεχος χθες το απόγευμα διατύπωνε την άποψη πως «το κλίμα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί στο σύνολο των ηγεσιών της Ευρωζώνης, είναι τέτοιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει σε μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή