Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου τελέστηκαν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο της περιοδικής έκθεσης που οργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα 29 ευρήματα από τις τελευταίες έρευνες στον χώρο του περίφημου ναυαγίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και εξήρε τη συμβολή των συντελεστών της έρευνας, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη διαρκή στήριξή του στο έργο των ερευνητών.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η αξία των ευρημάτων είναι τεράστια. Είναι, ίσως, ένα ναυάγιο το οποίο φέρνει στο φως μια εποχή, και όχι μόνο. Φέρνει στο φως βασικά στοιχεία του πολιτισμού της εποχής εκείνης και κυρίως του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό το ναυάγιο, ποιος ξέρει άλλο τι μυστικά μας κρύβει; […] Αν βρίσκομαι εδώ είναι γιατί θέλω, να αναδείξω τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι σήμερα μέσα σ’ αυτή την κρίση, τη βαθιά κρίση η οποία έχει τόσο πολύ τραυματίσει τον τόπο μας, τον λαό μας». Το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε το 2014
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του να θέσει υπό την αιγίδα του το ερευνητικό πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και τις δράσεις που οργανώνονται με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πορεία των ανασκαφών και για τα σπουδαία ευρήματα που φέρνουν στο φως. Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, και στις άοκνες προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον Δρ. Brendan Foley από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και τους επιστημονικούς υπεύθυνους Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου και Δρ. Δημήτριο Κουρκουμέλη, καταδυόμενους αρχαιολόγους, χωρίς την επιμονή των οποίων δεν θα είχαμε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα.
Η Δρ. Αγγελική Σίμωσι τόνισε τη σημαντικότητα των νέων ευρημάτων για τις «πληροφορίες» που δίνουν για την εξέλιξη των επιστημονικών ερευνών και την τεκμηρίωση του ναυαγίου, καθώς και τις ελπίδες που γεννούν για τους θησαυρούς οι οποίοι κρύβονται ακόμα στο βυθό των Αντικυθήρων και παρουσίασε εν συντομία τα ευρήματα της έκθεσης.
Τμήμα από γυάλινο ψηφιδωτό αγγείο, τύπου «millefiori»
Ο Δρ. Brendan Foley παρουσίασε το έργο της ερευνητικής ομάδας, αναφερόμενος όχι μόνο στα ευρήματα που εκτίθενται, αλλά και σε εκείνα, τα οποία λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να μεταφερθούν, όπως είναι ένα μολύβδινο «δελφίνι» βάρους 100 κιλών, που χρησιμοποιούνταν ως αμυντικό όπλο για να συνθλίβει εχθρικά πλοία. Αναμένονται δε τα αποτελέσματα της γενετικής ανάλυσης (DNA) των δειγμάτων που ελήφθησαν από το σκελετικό υλικό, το οποίο βρέθηκε κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο του 2016.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κα Κατερίνα Λασκαρίδου, ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ o Mathias Buttet, Διευθυντής της ωρολογοποιίας Hublot,η οποία είναι ο μεγάλος χορηγός των ερευνών, απέστειλε χαιρετισμό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, Ακαδημαϊκοί, άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Επιστημών.
Πληροφορίες
Τμήμα από το αρχαίο σκαρί όπου φαίνεται ο τρόπος ναυπήγησης του πλοίου. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος ναυπήγησης στη Μεσόγειο από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. είναι γνωστή με τον χαρακτηρισμό «πρώτα το περίβλημα» (“shell-first”)
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937. Διάρκεια: 3 Δεκεμβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 16:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 13:00. Είσοδος ελεύθερη. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, 2/1, 6/1.
naftemporiki.gr