Αυστρία: Επιτέλους... προεδρικές

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 15:25
UPD:15:29
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Προεκλογικές αφίσες των Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και Νόρμπερτ Χόφερ στη Βιέννη

A- A A+

Ο κεντροαριστερός, οικολόγος Πράσινος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ, φιναλίστ των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία εδώ και περίπου έναν χρόνο, ως μαραθωνοδρόμοι μιας διακεκομμένης εκλογικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Κυριακή.

Οι αρχικοί υποψήφιοι για τη θέση του αρχηγού του αυστριακού κράτους ήταν έξι. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη στις 24 Απριλίου και τα αποτέλεσμά του προκάλεσαν αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι υποψήφιοι των δύο ιστορικών μεγάλων κομμάτων, κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού και κεντροδεξιού Λαϊκού, αποκλείστηκαν από τον β' γύρο.

Αποδυναμωμένος από την εκλογική επίδοση του κόμματός του, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν παραιτήθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον επίσης σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.

Ανατροπές και ακυρώσεις

Η δεύτερη ανατροπή ήρθε στον β' γύρο, όταν ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ, που το βράδυ των αποτελεσμάτων προβάλλεται ως νικητής της ψηφοφορίας, τελικά ηττάται στο νήμα κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, η οποία γίνεται, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, την επομένη των εκλογών. Επειτα από 24ωρο επιπλέον σασπένς, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν εκλέγεται πρόεδρος.

Η Ακροδεξιά αποφασίζει να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Δικαιοσύνη, με επιχείρημα ότι σημειώθηκαν «ατασθαλίες». Οι νομικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Παρά ταύτα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαιώνει το ακροδεξιό κόμμα στο τέλος του Ιουνίου, αποφαινόμενο ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικών ψήφων καταμετρήθηκαν εκτός του οριζομένου χρονικού πλαισίου, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, σε μία πρακτική που γενικώς εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ακυρώνεται.

Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του Ιουλίου, ματαιώνεται. Και ο δεύτερος γύρος των εκλογών ορίζεται για τις 2 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι αρχίζουν και πάλι προεκλογική εκστρατεία.

Η ελαττωματική κόλλα

Και τότε χτυπά του Uhugate. Λόγω μίας ακατάλληλης κόλλας, κατασκευαστικό ελάττωμα πλήττει τα ψηφοδέλτια των επιστολικών ψήφων, που χρησιμοποιούνται πολύ στις ψηφοφορίες στην Αυστρία: ορισμένοι φάκελοι ανοίγουν μόνοι τους. Ενας ανοικτός φάκελος ακυρώνει το ψηφοδέλτιο.

Δύο εβδομάδες πριν από την επανάληψη του δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία αναβάλλεται για τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να τυπωθούν νέοι φάκελοι. Η αυστριακή αστυνομία αναζητεί τον ένοχο των ελαττωματικών φακέλων, ενώ η ελαττωματική κόλλα προέρχεται από τη Γερμανία.

Το αυστριακό κοινοβούλιο, υπό τον φόβο νέου φιάσκου, όρισε την 26η Ιανουαρίου 2017 ως ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο της Αυστρίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή