Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της Αγκυρας για το πρωτόκολλο

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 15:02
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης στην οποία δηλώνει ότι συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Όπως δήλωσε σήμερα η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Φιλανδού Επιτρόπου, Ολι Ρέν, το λόγο τώρα έχει το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα συνεχίσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει πλέον στην υπογραφή του πρωτοκόλλου. Γνωμοδότηση θα εκδώσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο.

Ερωτηθείσα αν στην επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται λόγος περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το θέμα.

Υπενθύμησε πάντως, ότι για το θέμα αυτό είχε κάνει δήλωση η ολλανδική προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

Σε ερώτηση για τον αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η κ. Ναγκι απάντησε ότι στα συμπέρασματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του περασμένου Δεκεμβρίου γίνεται λόγος για υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005, που έχει προγραμματισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή