Ψυχορραγεί η αντιπολίτευση στο Χαλέπι - 45 νεκροί από πυρά πυροβολικού

Τραγική η κατάσταση για τους αμάχους
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 13:31
UPD:13:36
REUTERS/SANA

Η ίδια πηγή, επικαλούμενη πηγή της αστυνομίας του Χαλεπίου, μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν τις περιοχές Αανταμίγια, το Νέο Χαλέπι και την Φουρκάν και από αυτούς τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι

A- A A+

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Χαλέπι, όπου περισσότεροι από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, με τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών να χάνουν συνεχώς έδαφος.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό δυνάμεων των ανταρτών με στόχο συνοικίες στα δυτικά της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή, επικαλούμενη πηγή της αστυνομίας του Χαλεπίου, μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν τις περιοχές Αανταμίγια, το Νέο Χαλέπι και την Φουρκάν και από αυτούς τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι.

EURONEWS

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ η κυβέρνηση Άσαντ έχει συλλάβει και ανακρίνει εκατοντάδες από τους εκτοπισμένους περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου, πληροφορία που διαψεύδεται από πηγή του συριακού στρατού.

Η πηγή διευκρινίζει ότι τα ονόματα και οι ταυτότητες όσων εγκαταλείπουν τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου ελέγχονται για να διακριβωθεί αν ανάμεσά τους υπάρχουν «τρομοκράτες», δηλαδή αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Από το σύνολο των εκτοπισμένων, τουλάχιστον 20.000 έχουν βρει καταφύγιο στο τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από τις κυβερνητκές δυνάμεις, ενώ 30.000 στον θύλακα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Δεν υποχωρούν οι αντάρτες

Αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε ότι οι δυνάμεις των διαφόρων παρατάξεων δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το ανατολικό Χαλέπι.

«Εχει απορριφθεί η απόσυρση των παρατάξεων. Αυτή είναι η απόφαση των παρατάξεων. Τους μίλησα για ό,τι τέθηκε στο τραπέζι κι απάντησαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν», δήλωσε στο Reuters από την Τουρκία όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παράταξης Fastaqim που εδρεύει στο Χαλέπι Ζακάρια Μαλαχίφτζι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε εκτιμήσει το βράδυ της Τρίτης ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων από το νότιο Χαλέπι τις τελευταίες 72 ώρες ανέρχετο σε 20.000 διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται μόνο για εκτίμηση.

Μεροληψία του ΟΗΕ υπέρ αντιπολίτευσης «βλέπει» η Ρωσία

Η Μόσχα δήλωσε από την πλευρά της ότι το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία γίνεται όλο και πιο πολιτικοποιημένο, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας από τον ΟΗΕ πηγαίνει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι μόλις το 1% της βοήθειας του ΟΗΕ έχει προορισμό την πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ, όπου - όπως πρόσθεσε - τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κι έχουν ανάγκη από προμήθειες.

Αντίθετα, δήλωσε η ίδια, η μεγαλύτερη βοήθεια στέλνεται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, μεταξύ τους και κάποιες που ελέγχονταν από την οργάνωση Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα (συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα).

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή