«Βρώμικα παραμύθια» μόνο για ενηλίκους

Από την ομάδα Άπειρον, στο 104
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 09:00
UPD:12:56
A- A A+

Συνήθως, τα παραμύθια είναι ρομαντικά κι έχουν καλό τέλος. Όμως υπάρχουν και κάποια, που μιλούν για ιστορίες αλλόκοτες, απόκρυφες, πονηρές και διασκεδαστικές, που είναι σκοτεινά και έρχονται από τα βάθη των χρόνων.

Τέτοια είναι τα τέσσερα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, που διασκεύασε η ομάδα Άπειρον, φωτίζοντας τη «σκοτεινή» πλευρά τους και στήνοντας τα «Βρώμικα παραμύθια», μια παράσταση που αναδεικνύει την ιλαροτραγική πλευρά της νεοελληνικής παράδοσης.

Έχοντας κερδίσει τη δεύτερη θέση στο Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό παρατείνεται, αλλάζοντας χώρο και ημέρες, και παρουσιάζεται πλέον στην Κεντρική Σκηνή του 104, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Photo Εύα Μπαλάση

Και έζησαν αυτοί καλά;

Παραστρατημένες κόρες, πονηρές γριές, φιλήδονοι παπάδες, άβουλα πριγκιπόπουλα και κατατρεγμένες ηρωίδες ξετυλίγουν τις ιστορίες τους επί σκηνής. Αλήθεια, πώς μια γριά 107 ετών καταφέρνει να παντρευτεί το παλικάρι των ονείρων της; H κόρη θα μπορέσει να ξεφύγει από τον λάγνο παπά που την καταδιώκει; Είναι δυνατόν το βασιλόπουλο να βρεθεί με γυναίκα και παιδί, χωρίς να ξέρει πώς;

Τρεις ηθοποιοί - είκοσι ήρωες

Μιλώντας μας για την παράσταση, οι τρεις ηθοποιοί της αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Ηρώ Κισσανδράκη: «Η μαύρη κωμωδία είναι ένα ιδιαίτερο και, για πολλούς, δύσκολο είδος θεάτρου, πόσο μάλλον, όταν μέσω αυτής, η ομάδα μας επέλεξε να συστήσει στο κοινό τέσσερα άγνωστα παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα από αυτοσχεδιαστικό και ανατρεπτικό χιούμορ, τρεις νέοι ηθοποιοί μεταμορφωνόμαστε σε είκοσι ήρωες, περνάμε από τη μια συνθήκη στην άλλη και, τελικά, διηγούμαστε πώς μπορεί να ζήσει κάποιος αλλόκοτα καλά και να πεθάνει ακόμα καλύτερα!».

Γιώτα Τσιότσκα: «Τα “Βρώμικα παραμύθια” είναι για μένα μία ευχάριστα αλλόκοτη εμπειρία. Τέσσερα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πρότυπο του “ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, τρεις ηθοποιοί που μπαινοβγαίνουν σε είκοσι (και βάλε) ρόλους και μία παράσταση που επιδιώκει να παντρέψει το σκοτάδι με το χιούμορ, τη διαστροφή με το παιχνίδι, το κλασικό με το παράδοξο».

Δων Χριστοδούλου: «“Βρώμικα παραμύθια”, λαϊκές ιστορίες, φτιαγμένες με το ήθος της καθημερινότητας, αλλά με αήθεις ήρωες, όπως: ηλικιωμένες χωρίς  αίσθηση της ηλικίας, άρχουσες τάξεις χωρίς αρχές, γειτόνισσες που θάβουν τον λάκκο τους και νεκροθάφτες που ξεθάβουν μυστήρια και αινίγματα. Τρεις  ηθοποιοί - πολλαπλοί ρόλοι, τέσσερα παραμύθια στο θέατρο 104, ...και έζησαν αυτοί καλά;».

Σε ποιον, αλήθεια, δεν αρέσουν τα παραμύθια;

Η ομάδα Άπειρον πρωτοεμφανίστηκε το 2014, με την παράσταση «Σταχτοπούτα η ιδανική». Ακολούθησαν «Το όνειρο της κοιμωμένης» και «Τα πιο τρομακτικά Χριστούγεννα», το 2015. «Για να λέμε την αλήθεια, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξαναπιάσουμε τα λαϊκά παραμύθια και να τους “αλλάξουμε τα φώτα”». Σε ποιον, αλήθεια, δεν αρέσουν τα παραμύθια, οι πρίγκιπες, οι δράκοι και οι μάγισσες;».

Photo Εύα Μπαλάση

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κίνηση: Γιάννα Μελλά, μουσική: Δημήτρης Λ, βοηθός σκηνοθέτη και  οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Γλωσσοπούλου, βίντεο - φωτογραφίες - σχεδιασμός αφίσας: Εύα Μπαλάση - Κατερίνα Γλωσσοπούλου. Παίζουν: Γιώτα Τσιότσκα, Ηρώ Κισσανδράκη, Δων Χριστοδούλου.

Πληροφορίες

104 - Κεντρική Σκηνή: Ευμολπιδών 41- Γκάζι (Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3455020 και 6940 290312. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ανέργων και ατέλειες: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς