Κουμουτσάκος : «Υπογραφή (του Πρωτοκόλλου) σημαίνει και εφαρμογή»

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 14:24
A- A A+

«Υπογραφή (του Πρωτοκόλλου) σημαίνει και εφαρμογή», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο ζήτημα της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της Τεελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας-Ε.Ε. από την Αγκυρα.

«Η ανταπόκριση της Τουρκίας σε μία υποχρέωση, η οποία προήλθε ως απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Δεκεμβρίου είναι δεδομένη. Η υπογραφή λοιπόν του Πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας. Πρέπει να ανταποκριθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Αντιλαμβάνομαι ότι η ανταλλαγή επιστολών (μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) επέχει θέση μονογραφής. Αυτό δεν καλύπτει την υποχρέωση που έχει η Τουρκία για υπογραφή του Πρωτοκόλλου. Είναι σαφές ότι, όταν κανείς υπογράφει, αναγνωρίζει ότι η υπογραφή του επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι υπογραφές δεν μπαίνουν για να μην τιμώνται. Υπογραφή σημαίνει υιοθέτηση συγκεκριμένης εφαρμογής και συγκεκριμένης συμπεριφοράς εφαρμογής», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση, ενώ τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να προδιαγράψουμε χρονικά περιθώρια και τρόπους εφαρμογής». Επανέλαβε ωστόσο, ότι «οφείλεται η υπογραφή» από την τουρκική πλευρά και ότι «αυτή η υπογραφή σημαίνει αποδοχή του ότι οι υπογραφές παράγουν αποτελέσματα και άρα πρέπει να εφαρμόζονται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή