Τουρκία: Αναβάλλεται η έναρξη εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 14:40
UPD:14:59
A- A A+

Την αναβολή της έναρξης εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα (θα ετίθετο σε ισχύ την Παρασκευή) αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση, όπως εκανε γνωστό ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η έναρξη της ισχύος του κώδικα θα αναβληθεί για 45 ως 60 ημέρες», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαρόκο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, μολονότι δεν αναφέρεται ανοικτά από τα μέλη της κυβέρνησης, στην απόφασή της αυτή φέρεται να επέδρασε η εκστρατεία που διεξάγεται από τα μέσα ενημέρωσης για την αναβολή της εφαρμογής του κώδικα, λόγω του περιοριστικού χαρακτήρα του έναντι του Τύπου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, πάντως, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναβολή αυτή, λέγοντας πως μια νέα καθυστέρηση δεν θα άλλαζε τίποτε. «Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου, είχαν το χρόνο να σκεφτούν αναφορικά με τον κώδικα», δήλωσε ο κ. Τσιτσέκ στο NTV. «Κατά τη γνώμη μου, μια αναβολή δεν θα αλλάξει τίποτε (...) Θα είναι χάσιμο χρόνου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας πρόσθεσε πως η υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που αποφασίσθηκε το Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θέλησε να καθησυχάσει την Ε.Ε. λέγοντας πως η αναβολή αυτή γίνεται «καθαρά για τεχνικούς λόγους», μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή