Περιοδεία Αλ. Τσίπρα στη Θράκη - «απάντηση» σε Ερντογάν

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 07:16
UPD:11:52
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Έμμεση απάντηση στην αμφισβήτηση Ερντογάν της συνθήκης της Λωζάνης φιλοδοξεί να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της UNESCO, μαζί με άλλους Eυρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η Σύνοδος θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 3 και 4 Δεκεμβρίου και ο Έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει να παρευρεθεί. Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν ότι δεν γνωρίζουν αν στο Άμπου Ντάμπι θα βρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος και πολύ περισσότερο να θα υπάρξει διμερής συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πάγιο αίτημα της Αθήνας είναι πριν από τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και ει δυνατόν να προηγηθεί συμφωνία για το μείζον θέμα των εγγυήσεων.

Ωστόσο το θέμα «σκοντάφτει» στην τουρκική θέση για διεξαγωγή πολυμερούς με όλα τα θέματα ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι.    

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού θα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει από κοντά την πορεία των έργων αναβάθμισης του λιμανιού, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και τη δημιουργία πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Αμέσως μετά, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φιλλύρα της Ροδόπης, την έδρα του Δήμου Αρριανών, που αριθμεί 57 χωριά, κυρίως ορεινά, με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ακολούθως θα ταξιδέψει στην Ξάνθη, όπου στις 12.15 θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και στη 1 μ.μ. το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Στις 2.00 μ.μ. θα επισκεφθεί το Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και στις 2:45 μ.μ. θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή.

Στις 6.30 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «Arcadia».

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή