Κολομβία: Υπεγράφη η νέα συμφωνία ειρήνης κυβέρνησης - FARC

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 20:07
UPD:20:50
REUTERS/JAIME SALDARRIAGA

Η νέα συμφωνία εμπεριέχει περίπου 50 αλλαγές μετά την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες της Κολομβίας στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, κυρίως εξαιτίας των ενστάσεων της Δεξιάς, που τη χαρακτήριζε υπερβολικά επιεική έναντι των ανταρτών.

A- A A+

Την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, υπέγραψαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, ηγέτης των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), σε μία ακόμη προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση των δύο πλευρών, η οποία διαρκεί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Η νέα συμφωνία εμπεριέχει περίπου 50 αλλαγές μετά την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες της Κολομβίας στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου. Οι ψηφοφόροι της Κολομβίας απέρριψαν την αρχική συμφωνία με διαφορά 55.000 ψήφων, παρότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν το αντίθετο.

Πάντως, η αναθεωρημένη συμφωνία δεν αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, που είχε ηγηθεί της εκστρατείας του «όχι» και ο οποίος κάλεσε σε διαδηλώσεις.

Αν και τα 56 από τα 57 άρθρα της συμφωνίας τροποποιήθηκαν, δεν υπήρξαν ριζοσπαστικές αλλαγές της αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη την 26η Σεπτεμβρίου, όπως για παράδειγμα η επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος ηγετικών στελεχών των FARC ή απαγόρευσης σε αυτά να διεκδικούν αιρετά δημόσια αξιώματα.

Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας οι αντάρτες, που αριθμούν 7.000 μαχητές, καλούνται σε διάστημα έξι μηνών να συγκεντρωθούν σε περιοχές που θα ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη, αξιωματούχοι των οποίων θα επιτηρήσουν τη διαδικασία αφοπλισμού τους.

Η συμφωνία κατατέθηκε στο Κογκρέσο και η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για την επικύρωση της, πριν νομοθετηθεί η εφαρμογή της.

Ο πρόεδρος Σάντος, στον οποίο δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο, ευελπιστεί ότι η χώρα θα ενωθεί και θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή