Βουλή: Νομοσχέδιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 19:47
UPD:25/11/2016 12:26
SOOC/Alexandros Michailidis

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Νομοσχέδιο με αντικείμενο την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και την απλοποίηση στη διοίκηση των επιχειρήσεων κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ η πλειοψηφία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα ενταχθεί σταδιακά στο νέο καθεστώς «γνωστοποίησης» μέχρι το 2018.

Για την αδειοδότηση, με βάση το νέο νομοσχέδιο απαιτείται η «γνωστοποίηση» για την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων, με βάση κριτήρια ρίσκου και των ειδικών χαρακτηριστικών του κάθε κλάδου. 

Προβλέπεται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών κάτω από την ομπρέλα ολοκληρωμένης στρατηγικής σε όλη την αλυσίδα αδειοδότησης (γνωστοποίηση/έγκριση, διαχείριση εγκρίσεων, ελέγχων), καθώς και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η εκ των υστέρων εποπτεία, προβλέπεται να γίνεται με βάση την επιτόπια αυτοψία, τις συστάσεις και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών συμμόρφωσης. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, με βάση την εκτίμηση ρίσκου της οικονομικής δραστηριότητας.

Η έναρξη λειτουργίας ανακοινώνεται στις αρμόδιες αρχές χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Κατά τη διαδικασία της γνωστοποίησης απαιτούνται τα ελάχιστα κρίσιμα στοιχεία: το όνομα, η διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν - και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και είναι διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές.

Όπως προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας, αύριο Παρασκευή στις 9 π.μ. θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή