Ενημέρωση για τη συμφωνία Ειρηναίου με την Ιορδανία ζήτησε η υπ. Παιδείας

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 14:08
A- A A+

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος οφείλει να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ιορδανία, ενώ πρότεινε εξάλλου, πολιτική συμφωνία αρχής μεταξύ Ελλάδος, Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραήλ και Ιορδανίας για το θέμα του Πατριαρχείου.

Από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριάκος απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης Ειρηναίου, αποδίδοντας τις παρατυπίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε χαμηλόβαθμα στελέχη και τονίζοντας ότι η πλειονότητα των μητροπολιτών στηρίζουν τον Πατριάρχη.

Τη συμφωνία του κόμματός της με τις θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασε η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμάτ Σάμπρι.

«Είναι και δική μας θέση ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί κανείς να πωλούνται ή και να μισθώνονται παλαιστινιακά εδάφη για 99 χρόνια σε ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες και όχι μόνο. Θα πω ότι είχαμε ένα είδος προδοσίας στα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού, που παλεύει να δημιουργήσει κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι είναι απολύτως εκτεθειμένος ο Πατριάρχης Ειρηναίος και ούτε στο ελάχιστο δεν μας έχει πείσει, δεν έχει δώσει τις αποδείξεις για την αθωότητά του», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να στηρίζει ενέργειες σαν αυτές του Ειρηναίου και δεν νομίζω ότι τις στηρίζει. Από αυτή την άποψη θα έπρεπε και ο ίδιος ο Πατριάρχης να επιλέξει να κάνει αυτό που πρέπει, προκειμένου πραγματικά να διευκολύνει τη διευθέτηση αυτών των προβλημάτων». «Ή, να το πω αλλιώς, να ανοίξει ο δρόμος για τη σωστή διευθέτηση αυτών των προβλημάτων», κατέληξε στις δηλώσεις της η γ.γ. του ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή