Μαραθώνιος Αλ. Τσίπρα για Κυπριακό και αξιολόγηση

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 11:21
UPD:11:28
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο μέτωπο της αξιολόγησης και του χρέους, από χθες στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις με την αναβολή της συνάντησης του Βερολίνου.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε έναν μαραθώνιο έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Χθες ο κ. Τσίπρας συνομίλησε για μια ακόμη φορά με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τις δύο πλευρές να αναζητούν τρόπους να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά όπως λένε στο Μαξίμου, (το επιβεβαίωσε χθες και ο Κύπριος πρόεδρος) η συνεργασία των δύο πλευρών είναι άριστη, ενώ δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν. «Η Αθήνα πάντως συζητά», λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ, «αλλά δεν θέλει να οδηγηθεί σε μία πολυμερή με όλα τα θέματα ανοιχτά. Θέλει και επιδιώκει προσυνεννόηση».

Στο μέτωπο της αξιολόγησης και του χρέους, από χθες στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις με την αναβολή της συνάντησης του Βερολίνου. Η είδηση δεν ακούστηκε καλά στο πρωθυπουργικό μέγαρο διότι παρά την επίσημη δικαιολογία της γερμανικής πλευράς ότι δεν υπάρχει κανέναν σκηνικό κρίσης για να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση, η ματαίωσή της προφανώς δείχνει ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτός.

Επί του παρόντος Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στην πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το επανέλαβαν χθες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, απόντος του κ. Τσίπρα ο οποίος βρισκόταν στο Μαξίμου σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυπριακή ηγεσία, ενώ είχε και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ωστόσο, το κλείσιμο της αξιολόγησης καθιστάται όλο και πιο δύσκολο αν προηγουμένως δεν παρθούν αποφάσεις για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Ο κίνδυνος για την Αθήνα είναι προφανής: να της ζητηθούν και νέα μέτρα από το 2018 και μετά προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Τσίπρας το ξεκαθάρισε στην ομιλία του χθες στην Κ.Ο. χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» μια τέτοια απαίτηση.

Πάντως, στο Μαξίμου αποκλείουν κάθε σενάριο προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση συνολικής εμπλοκής. Πάντως η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι αν έρθει ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει και το 4ο μνημόνιο σε κάποιους ακούστηκε ως απειλή προς την πλευρά της Ν.Δ., σε κάποιους άλλους ως «ανοιχτό παράθυρο» για εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή