Ζιμπάμπουε: Παρατυπίες στις εκλογές καταγγέλλουν αντιπολίτευση, Δύση

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 18:29
A- A A+

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή) στη Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι κατήγγειλε "μαζική νοθεία" κατά τη διάρκεια των χθεσινών βουλευτικών εκλογών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μαζικής εξέγερσης.

Το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον χαρακτήρισαν "απάτη" τις εκλογές, αν και δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια, όπως σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2000 και το 2002, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εκατό άνθρωποι.

Συνολικά περίπου 15.000 ψήφοι είχαν καταμετρηθεί από χθες το βράδυ που τερματίστηκε η ψηφοφορία, αλλά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ο αριθμός αυξήθηκε κατά περίπου 10.000 παρατήρησε ο Τσβανγκινάρι.

Το κόμμα ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που παραμένει στην εξουσία εδώ και 25 χρόνια, θεωρείται φαβορί.

Ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε υποστήριξε ότι οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε ήταν τόσο δίκαιες όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, αλλά Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κατήγγειλαν ότι διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα τρομοκρατίας, και ότι ακόμη και η διανομή τροφίμων χρησιμοποιήθηκε για μεθόδευση της νίκης του κυβερνώντος κόμματος.

Το Δίκτυο Υποστήριξης των Εκλογών, που αποτελείται από 35 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι περίπου στο 25% των εκλογέων δεν επιτράπηκε να ψηφίσει, γιατί δεν γνώριζαν τα νέα διοικητικά όρια της χώρας, ή δεν είχαν μαζί τους την απαιτούμενη ταυτότητα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε «για μία ακόμη φορά στέρησε στους πολίτες της χώρας μία ελεύθερη και ισότιμη εκλογική αναμέτρηση, παρατείνοντας την οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα του».

Υπενθυμίζεται ότι το 1980 η αφρικανική χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή