Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ζητούν Ν.Δ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 17:39
UPD:18:28
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι παραμένουν απλήρωτοι για δύο και πλέον μήνες, αλλά και ότι κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί της εταιρείας, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει αποτέλεσμα «το ουσιαστικό κλείσιμο» των ΕΑΣ.

A- A A+

Τον προβληματισμό της για την πορεία της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με δήλωση του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου. 

«Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Αναπληρωτή κ. Βίτσα, ότι δεν θα κατασχεθούν οι λογαριασμοί των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), αυτό που δεν θα γινόταν συνέβη και μάλιστα μια μέρα πριν την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο θέμα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργιάδης.

Ζήτησε επίσης εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το «πώς εξανεμίστηκε αποθεματικό ύψους 40.000.000 ευρώ, που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». «Η σημερινή κατάσταση αποτελεί περίτρανο παράδειγμα ότι η μεγαλοστομία και οι υποσχέσεις χωρίς γνώση και εμπειρία οδηγούν δυστυχώς στο κενό», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «παρακολουθεί με λύπη τις εξελίξεις που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Είναι γνωστό ότι με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας στη Βουλή είχαμε επισημάνει την ανησυχία μας για την πορεία της εταιρείας και αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, περιμένουμε να ακούσουμε τις κυβερνητικές προθέσεις».

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι από τους εργαζομένους «πληροφορηθήκαμε για τις εύλογες αντιδράσεις τους, δεδομένου ότι δεν μισθοδοτούνται για δυο μήνες και δεν τους παρέχεται καμία διαβεβαίωση για την πληρωμή τους». Όπως πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, «αυτό συμβαίνει αν και ο αρμόδιος υπουργός μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης μισθοδοσίας». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του κ. Λοβέρδου, κατήγγειλε «την κοροϊδία της διοίκησης και της κυβέρνησης», καλώντας τους «αύριο στη Βουλή να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις».

«Ενώ ο πρωθυπουργός υπόσχεται ανάπτυξη και τέλος της επιτροπείας, η πραγματική ατζέντα της κυβέρνησής του εφαρμόζεται χωρίς διακοπή και χωρίς περιστολές αποσαρθρώνοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας», σχολίασε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

«Για 21 μήνες η κυβέρνηση σφύριζε προκλητικά αδιάφορα μπροστά στο ενδεχόμενο κλεισίματος των ΕΑΣ. Δεν εφάρμοσε ποτέ το σχέδιο εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές, παίρνοντας μια εταιρεία με ταμείο 36 εκ. ευρώ και παραγγελίες 130 εκ. ευρώ για να την οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση, με απλήρωτους για δύο μήνες εργαζόμενους και οφειλές 10 εκ. ευρώ. Σήμερα μετά την κατάσχεση των λογαριασμών των ΕΑΣ, η εταιρεία βαίνει προς το κλείσιμο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο κ. Θεοχάρης καταλόγισε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση για «αμέλεια και της επιχειρησιακή ανικανότητα», αλλά και το υπουργείο Άμυνας για «ηθελημένη καθυστέρηση στη διαδικασία πώλησης του οικοπέδου της Ελευσίνας». «Η πώληση του οικοπέδου της Ελευσίνας, για το οποίο υπάρχει αγοραστής, και η οποία προβλεπόταν στο σχέδιο ανάκαμψης της εταιρείας, θα έδινε τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στα ΕΑΣ», πρόσθεσε.

«Φαίνεται όμως πως το επιχειρηματικό ενδιαφέρον μιας μη πιστοποιημένης εταιρείας για τον καθαρισμό του χώρου από τα εκρηκτικά και το προκλητικά υψηλό τίμημα που θα εισπράξει για να το πραγματοποιήσει, καθυστερεί την όλη διαδικασία. Ποιος κρύβεται πίσω από την εν λόγω εταιρεία και γιατί το Υπ. Άμυνας δεν προχώρησε νωρίτερα στον καθαρισμό του χώρου όταν τρεις διεθνώς πιστοποιημένες εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε προηγούμενο διαγωνισμό με τίμημα πολύ μικρότερο από αυτό που ακούγεται σήμερα στην αγορά; Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι παραμένουν απλήρωτοι για δύο και πλέον μήνες, αλλά και ότι κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί της εταιρείας, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει αποτέλεσμα «το ουσιαστικό κλείσιμο» των ΕΑΣ.

Σε έκτακτη συνέλευσή τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης μέχρι η κυβέρνηση να δώσει «οριστική λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τη μοναδική Αμυντική Εταιρεία Πυρομαχικών και Οπλικών Συστημάτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή