Σημαντικά κι όμως απαρατήρητα

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 07:00
SOOC/Alexandros Michailidis

. Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει στους Έλληνες, με πολύχρονη κρίση στην πλάτη τους, περιγράφοντας ένα μέλλον ζοφερό; Μόνο αν την ευθύνη γι’ αυτό έχει ο κεντρικός κομματικός του αντίπαλος.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους για δεύτερη φορά, μέσα από τα ίδια γεγονότα, έχοντας ωστόσο δει τι είχαν προκαλέσει. Τα γεγονότα της καθημερινότητας διαφέρουν από τα ιστορικά, γιατί δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.

Όταν όμως κοιτάζουμε πίσω μπορούμε να ανακαλύψουμε πόσο σημαντικές ήταν κάποιες στιγμές εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν στην εξέλιξη μιας κοινωνίας ή και του πλανήτη. Η καθημερινότητα αρκετές φορές οδηγεί σε μια άγνωστη κατάσταση. Ελάχιστοι μπορούν να υποθέσουν τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε μια τέτοια περίπτωση πολλά απ’ όσα συμβαίνουν και περνάνε απαρατήρητα θα μας προκαλούσαν διαφορετικές αντιδράσεις αν είχαμε την ευκαιρία της «δεύτερης φοράς». Γιατί θα υπήρχε η επίγνωση των κινδύνων που η καθημερινότητα τους κρύβει. Πολλοί αναφέρονται στην επικράτηση των λαϊκιστικών απόψεων. Κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες των αναπτυγμένων χωρών.

Ακόμα περισσότεροι, ωστόσο, σκέφτονται πως ο κίνδυνος να εμφανιστούν τάσεις για σχεδιασμένες οικονομίες, εχθρικές με το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, είναι μακρινός. Βρετανοί ιθύνοντες αναφερόμενοι στο Brexit υπογραμμίζουν πως για να αλλάξουν οι συνθήκες στο καθεστώς που διέπει, για παράδειγμα, την αλιεία θα απαιτηθούν 7 με 10 χρόνια. Το ακούει ο πολίτης και ξενοιάζει.

Ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν προς το χειρότερο αργότερα, σημαντικότερη είναι για εκείνον η επιβάρυνση των φόρων του την επόμενη χρονιά. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πότε τα κομμάτια της ζωής τους αποκτούν καθοριστική βαρύτητα για την εξέλιξή τους και της κοινωνίας γενικότερα.

Έτσι ενδιαφέρονται για όσα τους δείχνει το σύστημα πολιτικής και ενημέρωσης ως κρίσιμα. Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει στους Έλληνες, με πολύχρονη κρίση στην πλάτη τους, περιγράφοντας ένα μέλλον ζοφερό; Μόνο αν την ευθύνη γι’ αυτό έχει ο κεντρικός κομματικός του αντίπαλος.

Στη χημεία υπάρχουν ουσίες με καταλυτική δράση σε μια αντίδραση. Αν πρόκειται να γίνει με μια «α» ταχύτητα, η ουσία μη συμμετέχοντας στο τελικό προϊόν, μετατρέπει την ταχύτητα σε 100 «α». Η άποψη του Τραμπ για επιστροφή των εργοστασίων στις ΗΠΑ και των Βρετανών για διακοπή της φιλίας με επιζήμιους εταίρους δεν ακολουθούν τη λογική.

Είναι μάλλον κανόνες σχεδιασμένης οικονομίας για το καλό του έθνους. Αρχικά καλό φαίνεται αν συνδυάζεται με τη λογική. Με βίντεο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η μελλοντική κατάργηση της TPP για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ασίας-Ειρηνικού συνεπάγεται αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Κίνα ετοιμάζεται να συνάψει δικές της σχέσεις με τους υπόλοιπους. Ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει κι εμείς διαπραγματευόμαστε… την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή