Είναι να μη σου μπουν «Ψύλλοι στα αυτιά»…

Η κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, από το ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 10:05
UPD:27/11/2016 14:35
A- A A+

Ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων και ανατροπών, μέσα από το οποίο η αστική τάξη των αρχών του 20ού αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανεκπλήρωτους πόθους της, ξετυλίγεται στη σουρεαλιστική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, «Ψύλλοι στα αυτιά», που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 Νοεμβρίου.

Με φρενήρεις ρυθμούς και ευρηματικότητα

Τι συμβαίνει, όταν μπαίνουν «Ψύλλοι στα αυτιά» των παντρεμένων ζευγαριών για το «αμάρτημα της απιστίας»; Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, όταν οι ερωτικές ορμές των δύο φύλων αυξάνονται επικίνδυνα και η συζυγική πίστη απειλείται; Η απιστία είναι τόσο παλιά, όσο κι ο θεσμός του γάμου. Ωστόσο, η κοινωνική του απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Όλα αυτά αναδεικνύει το έργο, που γράφτηκε το 1907, από τον μάστορα της φάρσας και των συζυγικών συνθέσεων, τον Ζωρζ Φεντώ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής δραματουργίας, και αποτελεί μέχρι σήμερα έργο - ορόσημο της μπελ επόκ. Αποτελεί συνώνυμο της γνήσιας φάρσας στα καλύτερά της, για τους φρενήρεις ρυθμούς της και την ευρηματικότητά της.

Πού σταματάει η αλήθεια και πού ξεκινάει το ψέμα;

Ήρωες του έργου είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι: η Ραϊμόνδη, μια κυρία της «καλής κοινωνίας», η οποία πολιορκείται επίμονα από διάφορους επίδοξους μνηστήρες, αλλά δηλώνει πιστή στον σύζυγό της, δικηγόρο Βίκτορ Εμμανουήλ Σαντεμπίζ, εφόσον, βέβαια, ο ίδιος δεν «κατρακυλήσει» πρώτος στην αμαρτία. Όμως, πόσο αθώος είναι ο σύζυγος; Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, πυροδοτούν «καυτές» αποκαλύψεις, που ξετυλίγονται σαν γαϊτανάκι, καθώς ένας κύκλος φίλων, γνωστών και οικείων του ζευγαριού παρεμβαίνει και μπλέκεται στην αναζήτηση του πού σταματάει η αλήθεια και πού ξεκινάει το ψέμα.

Αν τυχόν εκραγούν, δεν θα μείνει τίποτα στη θέση του

«Ο Φεντώ γράφει μια εξωφρενική φάρσα, που δοκιμάζει τη λογική μας και προκαλεί αβίαστο γέλιο!» εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Η καταπληκτική ομοιότητα του Βίκτορ με τον Πος φέρνει το σύμπαν σε αναταραχή! Αλλά το θέμα της κωμωδίας δεν είναι απλώς αυτή η διαβολική σύμπτωση. Με ανελέητο χιούμορ σαρκάζει αυτός ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας την αστική κοινωνία και τα ήθη της, βάζοντας ωρολογιακούς μηχανισμούς, που, αν τυχόν εκραγούν, δεν θα μείνει τίποτα στη θέση του. Η εξαιρετική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη αποδίδει με μεγαλοφυή τρόπο το σπινθηροβόλο πνεύμα του έργου και τη γλυκιά αθωότητα των ηρώων του».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας, κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, επιμέλεια κίνησης: Εύα Σωφρονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Κριτσάκης, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Καύκας, Βιβή Μιτσίσκα, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Εύα Σωφρονίδου, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσάτσαρης, Θάνος Φερετζέλης, Ταξιάρχης Χάνος.

Πληροφορίες

Βασιλικό Θέατρο: πλατεία Λευκού Πύργου - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη: 5 ευρώ, Παρασκευή: κανονικό (θέσεις πλατείας): 10 ευρώ, εκπτωτικό (θέσεις εξώστη, φοιτητικό και άτομα άνω των 65): 8 ευρώ, ομαδικό (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω): 7 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό (θέσεις πλατείας): 13 ευρώ, κανονικό (θέσεις εξώστη): 10 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητικό και άτομα άνω των 65): 8 ευρώ, ομαδικό (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω): 7 ευρώ, άνεργοι: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: δωρεάν (20 θέσεις σε κάθε παράσταση), ατέλειες: εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν οι ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών, ΑΜΕΑ: δωρεάν, πολύτεκνοι: 5 ευρώ, δάσκαλοι - καθηγητές: 10 ευρώ. Διάθεση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ, τηλεφωνικά: 2315 200200, ηλεκτρονικά: ntng.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς