«Ριχάρδος Β΄» απογυμνωμένος από κάθε εξουσία

Σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα στο θέατρο Ροές
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 12:50
A- A A+

Επικεντρωμένη στην τραγικότητα της εκθρόνισης ενός βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται, η παράσταση «Ριχάρδος Β΄» αντλεί έμπνευση από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον Μέγα Μηχανισμό της Ιστορίας, που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία.

Βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β΄», η παράσταση που σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα παρουσιάζεται από το Rēs Ratio Network, στο θέατρο Ροές, από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό

Ο βασιλιάς ως ιερό πρόσωπο, ως Ήλιος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ως κεντρικό σώμα που φωτίζει τους δορυφόρους του - τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου. Τα γρανάζια του Μεγάλου Μηχανισμού της Ιστορίας που διαγράφουν την πορεία του προς το πάθος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου. Η βασιλεία ως κατασκευή, ως πηλός που πλάθεται με τα χέρια και σχηματοποιείται ως σφαίρα, μια ευπαθής Globus Crusinger, ο κόσμος στα χέρια του βασιλιά. Ο βασιλιάς πέφτει. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου, εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό. Η τραγωδία της επίγνωσης ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.      

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνογραφία - κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης, ηχητικός σχεδιασμός: Coti K., καλλιτεχνικός συνεργάτης - επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά, καλλιτεχνικός συνεργάτης - βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη, καλλιτεχνικός συνεργάτης - επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου, καλλιτεχνικός συνεργάτης - ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη - διαχείριση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα, εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida, φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης, video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μake your own films. Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος.

Πληροφορίες

Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16 - Γκάζι, τηλ. κρατήσεων: 210 3474312. Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη - Κυριακή: γενική είσοδος: 17 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, άνεργοι - ατέλεια: 10 ευρώ, κάθε Τετάρτη: ενιαίο προνομιακό εισιτήριο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς