Aπαισιόδοξος για τη Συρία o Ομπάμα

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 06:46
UPD:07:51
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Απαισιόδοξος για το θέμα της Συρίας δήλωσε χθες ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι το χάος θα συνεχιστεί «για αρκετό καιρό».

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Συρίας» είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμα, μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού). Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Άσαντ έχει αποφασίσει ότι αξίζει να δει τη χώρα του κατεστραμμένη και τον πληθυσμό της διασκορπισμένο αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει καταστεί δύσκολο για μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις να αντισταθούν από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ με αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ομπάμα είπε ότι μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις ανησυχίες του για μακελειό στη Συρία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι το θέμα της ανάμειξης των ΗΠΑ στη Συρία τον βασάνιζε για πέντε χρόνια. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ δεν είχαν νομικό έρεισμα για στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και ότι το να επέμβει θα ήταν «στρατηγικό λάθος» δεδομένης της προσπάθειας να σταθεροποιηθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ και της ανάγκης να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Με την κυβέρνηση του Ομπάμα, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που επιβλέπει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) έχει εκπαιδεύσει και παραδόσει οπλισμό στους μετριοπαθείς αντάρτες, σε συντονισμό με χώρες που περιλαμβάνουν την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κάταρ και την Ιορδανία. Ο νεοεκλεγείς Τραμπ έχει υποδηλώσει ότι αντιτίθεται στην αμερικανική υποστήριξη των ανταρτών, λέγοντας ότι θέλει να εστιαστεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Έχει επίσης πει ότι μπορεί ακόμα να συνεργαστεί εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Άσαντ, η οποία βομβαρδίζει τους αντάρτες εδώ και ένα χρόνο στη δυτική Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή