Γ. Αμανατίδης: Όρος για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας το περιουσιακό

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 12:32
UPD:12:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο θέμα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα».

A- A A+

Το περιουσιακό έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης αναφερόμενος στην πρόθεση των αλβανικών αρχών να κατεδαφίσουν οικίες Ελλήνων στη Χειμάρρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο θέμα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου, διαβεβαίωσε ότι «αυτονοήτως  παρακολουθούμε στενά και εκ του σύνεγγυς το όλο ζήτημα και βέβαια μέσω των διπλωματικών αρχών μας στη γειτονική χώρα, οι οποίες παραμένουν πάντα στο πλευρό των ομογενών μας».

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σε όλους τους τόνους σαφές στην αλβανική πλευρά ότι «ως κυβέρνηση και κοινή γνώμη δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και στην κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν τα μέλη της».

Πρόσθεσε πως τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αποτελούν ένα ουσιώδες και αναπόσπαστο συστατικό των ελληνοαλβανικών σχέσεων και τίθενται μόνιμα, σε σταθερή βάση, στις επαφές με την αλβανική πλευρά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι το περιουσιακό «έχει ενταχθεί και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ίσως είναι το σημαντικότερο κομμάτι». «Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των περιουσιακών, αποτελούν, άλλωστε, τις δύο από τις πέντε καίριες προτεραιότητες που έχουν τεθεί στα Τίρανα ως προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο κ. Αμανατίδης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή