Γερμανία: Μείωση των εκπομπών CO2 έως και κατά 95% ως το 2050

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 10:17
UPD:10:18
REUTERS/PETER ANDREWS

Η συμφωνία έγινε στα πλαίσια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο, και περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2030.

A- A A+

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως 95% μέχρι το 2050. Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο και περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2030.

Παρά το ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα αναθεώρησης των στόχων το 2018, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική εξέλιξη. Η τελική πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ για τους διάφορους τομείς της βιομηχανίας περιέχει κάποιους συμβιβασμούς, όπως χαμηλότερους στόχους μείωσης για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αντιρρήσεις διαφόρων πολιτικών και από τα δύο κόμματα.

Παρά τις ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη, η καύση του οποίου απελευθερώνει την υψηλότερη ποσότητα εκπομπών ανά τόνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πιστεύει ότι το σχέδιο είναι «μια καλή και ισορροπημένη λύση».

«Άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τα χνάρια της φιλόδοξης πολιτικής μας για το κλίμα, μόνο αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την προστασία των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, ακόμη και σε τομείς εντατικής κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην αγγλική εφημερίδα Guardian.

Η Greenpeace επαίνεσε τη γερμανική κυβέρνηση για τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων μείωσης ανά τομέα βιομηχανίας.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών κατά 50% στον τομέα της ενέργειας, οδηγεί αποτελεσματικά στη σταδιακή κατάργηση της βιομηχανίας άνθρακα και το τέλος της εποχής του κινητήρα εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο κλιματολόγος της Greenpeace, Κάρστεν Σμιντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή