Βουλή: Επί τάπητος η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 12:14
UPD:12:15
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

Κανονικά αποπληρώνεται το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και από τα 27 εκατ. ευρώ έχει πέσει στα 7.950.00 ευρώ, κατέθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δαρειώτης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειοδότηση της Ν.Δ. σήμερα είναι περίπου 210 εκατ. ευρώ, του ΠΑΣΟΚ περίπου 189 εκατ. ευρώ και του ΚΚΕ περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο Μ. Δαρειώτης, το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη το 2002 από την Εθνική Τράπεζα, έχει αποπληρωθεί το σύνολο των τόκων και κατά 71% το κεφάλαιο, ενώ μόνο φέτος πληρώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου.

Ο Μ. Δαρειώτης ρωτήθηκε από τη Ν.Δ. για το κτήριο του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Οι βουλευτές της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης και Κώστας Τζαβάρας υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει νόμιμη μεταβίβαση.

Ο Μ. Δαρειώτης παρουσίασε τη μεταγραφή του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο και ανέφερε την «ιστορία» του κτηρίου, επισημαίνοντας ότι προήλθε από την ΕΑΡ, πέρασε στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του.

Ειδικότερα ανέφερε: «Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία. Το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε το ακίνητο από την ΙΖΟΛΑ με 115 εκατ. δραχμές. Για την αποπληρωμή του δανείου πήρε δάνειο 80 εκατ. από την Ιονική Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε. Το 1992 η ΕΑΡ και το ΚΚΕ ίδρυσαν τον Συνασπισμό μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με την αποχώρηση του ΚΚΕ οι υπόλοιπες δυνάμεις στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 1992 όπου ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, η ΕΑΡ ενσωματώθηκε με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. Άρα το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος με τις διαδοχικές μετονομασίες του που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο ανέλαβε να εξοφλήσει ο Συνασπισμός το 1997 και εξοφλήθηκε με 175 εκατ. δραχμές, όπως και άλλα χρέη της ΕΑΡ. Εξοφλήθηκε ολοσχερώς».

Πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε κανένα λόγο να μεταγράψουμε το κτήριο, ήταν η έδρα της ΕΑΡ, παρέμεινε ως έδρα του Συνασπισμού, το ΑΦΜ είναι το ίδιο και δεν έχει αλλάξει. Όταν η τράπεζα ζήτησε κάποια εγγύηση, ευχαρίστως το κάναμε γιατί ξέραμε ότι το κτήριο μας ανήκει. Και όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε αμφισβήτηση ότι το κτήριο μας ανήκει. Υπήρξαν αβελτηρίες και καθυστερήσεις στην μεταγραφή που δεν συνδέονται με θέματα ιδιοκτησίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή