«Φρούριο» η Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ομπάμα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 07:50
UPD:11:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν μισή ώρα, θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο 150 ατόμων, που έχουν φτάσει, επίσης, από τις ΗΠΑ.

A- A A+

Aυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα. Επί ποδός βρίσκονται από ελληνικής πλευράς περίπου 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.

Από αμερικανικής πλευράς, οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του Ομπάμα, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν φτάσει, ήδη, στη χώρα μας.

Επίσης, από την Παρασκευή έχουν φτάσει με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του Μπαράκ Ομπάμα και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και Ι.Χ., με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδεταίρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό και την αμερικανική αποστολή, έχει έρθει και ένα ελικόπτερο.

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν μισή ώρα, θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο 150 ατόμων, που έχουν φτάσει, επίσης, από τις ΗΠΑ.

Οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις, ενώ στις 6.30 μ.μ. το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής η Αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και πορείας, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί υπάρχει επιτήρηση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Επίσης η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται έως και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Μετά από εντολή της αστυνομίας, το μετρό δεν θα εκτελεί δρομολόγια σήμερα, από τις 10.20 έως και τις 11.20, στη γραμμή από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λόγω της έλευσης του Αμερικανού προέδρου.

Για τον ίδιο λόγο, κλειστοί θα παραμείνουν και μετά τη λήξη της πρωινής στάσης εργασίας οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό, το Μέγαρο Μουσικής, την Ακρόπολη και Συγγρού - Φιξ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε θα ανοίξουν.

Το πρώτο δρομολόγιο από Αγ. Μαρίνα προς Αεροδρόμιο θα αναχωρήσει στις 10:56, ενώ από Αεροδρόμιο προς Αθήνα στις 12:00.

Αλλαγές ενδέχεται να γίνουν και στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου μετά τις 10.00.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο ορισμένα σχολεία στην Αθήνα, με απόφαση του δήμου και κατόπιν εισήγησης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας του υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας της αδυναμίας προσέλευσης μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή