Ο υπουργός Εξωτερικών για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 13:33
A- A A+

«Η συμπεριφορά των μαζικών παραβιάσεων και παραβάσεων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, ασφαλώς και δεν συνάδει με το πνεύμα και την ουσία των σχέσεων της καλής γειτονίας, και βεβαίως δεν συμβάλει στην προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο

«Η Ελλάς προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταγραφούν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλα τα κείμενα που θα διαμορφωθούν εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», είπε ακόμη ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, τέθηκαν μια σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων στην Αγκυρα, όπως «η σαφής δέσμευση της για σχέσεις καλής γειτονίας», καθώς και ότι «η πορεία Τουρκίας θα παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην ¶γκυρα (12 και 13 Απριλίου). Όπως είπε, «προγραμματίζονται συζητήσεις και συναντήσεις μου με ολόκληρη την τουρκική ηγεσία με την οποία θα συζητήσω θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με σκοπό, τη συνέχιση και την ενίσχυση της προσπάθειας για βελτίωση των διμερών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «παράδοξο» μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, να παραβιάζει με προκλητικό και βάναυσο τρόπο και σε καθημερινή βάση, τα σύνορα, τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ», ενώ σημείωσε πως δεν έχει καν τη δέσμευση της Τουρκίας «ότι αναλαμβάνει τη ρητή υποχρέωση να αναγνωρίσει και να υπογράψει το πρωτόκολλο (τελωνειακής ένωσης)».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή