Βουλγαρία: Ο φιλορώσος σοσιαλιστής Ράντεφ κερδίζει την προεδρία

Προς παραίτηση η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 20:25
UPD:14/11/2016 07:56
REUTERS/STOYAN NENOV

Ο 53χρονος κ. Ράντεφ κέρδισε, συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,1- 58,5% των ψήφων.

A- A A+

Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος τον οποίο στήριξε το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο οποίος θεωρείται φιλορωσικών αποκλίσεων, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, κατέδειξαν τα exit polls που διενήργησαν τα ινστιτούτα Alpha Research και Gallup International.

Ο 53χρονος κ. Ράντεφ κέρδισε, συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,1- 58,5% των ψήφων έναντι 35,3 - 35,7% για την Τσέτσκα Τσάτσεβα, 58χρονη υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τα exit poll.

Ο - κατά τα φαινόμενα - νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας είναι πρώην ανώτατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας.

Προς παραίτηση η κεντροδεξιά κυβέρνηση

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στη πρωθυπουργία από τον Οκτώβριο του 2014, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα εντός της ημέρας την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της κ. Τσάτσεβα.

EURONEWS

«Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν μια πολιτική κρίση, θα την έχουν» δήλωσε ο ίδιος, καθώς προσήλθε να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Σόφιας. Η θητεία του πρωθυπουργού έληγε το 2018.

Η παραίτησή του θα οδηγούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, η οποία το 2013 είχε συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και πολλούς μήνες πολιτικής αστάθειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή