Η αισιοδοξία Τσίπρα για το χρέος

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 13:56
UPD:15:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αυτήν τη φορά ο κ. Τσίπρας, με άρθρο του στην «Εφ.Συν» προσδιόρισε και το χρονικό διάστημα που θα «έχουμε καλά νέα», επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων».

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Παρ’ όλα τα μηνύματα από το Eurogroup και το Βερολίνο, ότι δεν τίθεται θέμα μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το 2018, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ακόμη μία φορά βέβαιος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Μάλιστα, αυτήν τη φορά ο κ. Τσίπρας, με άρθρο του στην «Εφ.Συν» προσδιόρισε και το χρονικό διάστημα που θα «έχουμε καλά νέα», επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων».

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, μπορεί οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέφουν στην Αθήνα από βδομάδα, ωστόσο από τη διεργασία που έχει προηγηθεί και από τη συνεχή επικοινωνία με τα κλιμάκια «ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από εφικτός».

Από την πλευρά των δανειστών η Αθήνα προσβλέπει στην επίσκεψη Ομπάμα και στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου τονίστηκε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη θέση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να διευθετηθεί. «Θα το θέσει από την Αθήνα» (σ.σ. το απόγευμα της Τετάρτης μετά την επίσκεψή στον Παρθενώνα) και θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το "κλειδί" για να τα καταφέρει η Ελλάδα».

Για το Μαξίμου, οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ραις για «προσαρμογή» επί της ουσίας των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο Μαξίμου δεν ξεχνούν το 13σέλιδο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP) του περασμένου Μαΐου το οποίο συνέταξαν οι Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και είδε το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, με μία προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα μέτρα που ζητούσε τότε το ΔΝΤ πέρασαν ή θα περάσουν, αν πιστέψουμε τον Πρωθυπουργό, με τη δεύτερη αξιολόγηση. Τι έμεινε; Η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά στο 1.5% (η Αθήνα ζητάει 2%). Κάτι τέτοιο, αν ισχύσουν και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ θα δημιουργούσε έναν δημοσιονομικό χώρο 7,5 δισ. ευρώ.

Χωρίς ουδείς να έχει μπει ακόμη σε μια συζήτηση για το πώς, προς ποια κατεύθυνση και με την υπογραφή ποιου αυτό το πόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Αθήνα, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων ώστε η χώρα να βγει στις αγορές με ένα 10ετές (κοντά στο 4%) το πρώτο εξάμηνο του 2017, αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον οδικό χάρτη και στόχο του κ. Τσίπρα.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι οι νέοι υπουργοί να ανταποκριθούν στο αίτημα του Πρωθυπουργού να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συμφωνήσει με το ΔΝΤ και να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή και η εκλογή Τραμπ να μην αλλάξει τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι από την πλευρά των ΗΠΑ. ​

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή