Αλέξανδρος Μυλωνάς: «…να νοιαζόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον…»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Blackbird»
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 11:25
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Δυο φαντάσματα του παρόντος, αθώα, όσο και ένοχα, με μια διαφορετική αλήθεια, ένα διαφορετικό τραύμα το καθένα. Ένα από αυτά ενσαρκώνει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς σε μια ιστορία αγάπης, κοινωνικής κακοποίησης και πόνου, και μας μιλά για την παράσταση «Blackbird» (Μαυροπούλι).

Έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές την περασμένη χρονιά, το τολμηρό έργο του Σκωτσέζου συγγραφέα David Harrower, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, επέστρεψε στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς πρωταγωνιστεί σε έναν παράξενο ερωτικό δεσμό, σε κάτι υπέροχο και φρικαλέο ταυτόχρονα, και μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύεται το τολμηρό αυτό έργο του David Harrower;

Είναι η ιστορία ενός σαραντάρη, του Ρέη, και της Ούνα, ενός κοριτσιού 12 χρόνων. Ο Ρέη συλλαμβάνεται για παιδεραστία και μένει τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Το έργο ξεκινάει 20 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, όταν η Ούνα ψάχνει και τον βρίσκει σε άλλη πόλη, με άλλο όνομα και μια νέα ζωή. Γιατί θέλει να τον συναντήσει; Τί θέλει απ’ αυτόν;

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του.

Ο Ρέη δεν είναι ο κλασικός παιδεραστής. Άνθρωπος όχι επιτυχημένος, μάλλον αλκοολικός, σε τέλμα. Η Ούνα είναι ένα κορίτσι κολλημένο στο παρελθόν και στο τραύμα της.

Έχετε αναλάβει, με τη Μαρία Ξανθοπουλίδου, τη διαχείριση και τον προγραμματισμό της Β΄ Σκηνής του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας. Πού εστιάζετε την προσοχή σας και ποιος είναι ο στόχος σας;

Θέλω να ευχαριστήσω, καταρχάς, τον Βασίλη Πουλαντζά και τη Μπέτυ Αρβανίτη για την εμπιστοσύνη. Με τη Μαρία, έχουμε και οι δύο δουλέψει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στο παρελθόν. Για μένα, είναι μια στέγη για ωραίες συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ, και επιθυμούμε, βεβαίως, να εξακολουθήσει να είναι - όπως έχει υπάρξει στο παρελθόν η Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας - ένας χώρος ελευθερίας για νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις.

Στο δύσκολο παρόν της σημερινής Ελλάδας, ποια είναι τα συναισθήματά σας για όσα συμβαίνουν;

Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Φοβάμαι ότι θα δούμε και ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Μας κυβερνάνε διαχρονικά ανίκανοι άνθρωποι. Ελπίζω στους νέους ανθρώπους, τους νέους στο πνεύμα και την ψυχή.

Ποια μηνύματα μάς στέλνει αυτή η περιπέτεια που βιώνουμε, και τι πρέπει να αλλάξουμε, για να προχωρήσουμε σε άλλο επίπεδο;

Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, να δώσουμε βάση σε αξίες που, μάλλον, χάσαμε, να νοιαζόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον και να μη χάνουμε τη δύναμή μας.

Τι σας εμπνέει αισιοδοξία;

Αισιοδοξία μού εμπνέει ο ήλιος, η θάλασσα, η ομορφιά της Ελλάδας. Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου και αυτή η ομορφιά με αγγίζει βαθύτατα και μου δίνει κουράγιο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης, μετάφραση: Λευτέρης Γιοβανίδης, σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κίνηση: Ζωή Κολλάτου, βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαδέρου, βοηθός σκηνογράφου: Αμαλία Θεοδωροπούλου, φωτογραφίες: Δημήτρης Κοιλαλούς, σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Κατερίνα Σταματοπούλου, παραγωγή: a dream & the gun. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Έλενα Δελακούρα.

Πληροφορίες

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας -  Β΄ Σκηνή: Κεφαλληνίας 16 - 18, Κυψέλη, τηλ. πληροφοριών και κρατήσεων: 210 8838727. Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, άνεργοι και ατέλειες: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt, Public, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς