Η πιο κρίσιμη μέρα στο Κυπριακό - Τι κρίνουν οι διαβουλεύσεις στο Μοντ Πελεράν

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 18:08
EPA/STRINGER

Οι συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο μικρό ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ολοκληρώνονται όπως όλα δείχνουν σήμερα (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κοντά σε συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) με αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θεωρούνται και είναι εκ των πραγμάτων το τελικό στάδιο μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας για την οριστική επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί.

Οι συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο μικρό ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ολοκληρώνονται όπως όλα δείχνουν σήμερα. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα κατάληξη σε συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο σε μια συνάντηση που θα λάβει χώρα πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, το πρώτο δίμηνο του 2017, τα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες. 

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες θέλουν σήμερα τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε μια ανακοίνωση προόδου σε όλα τα κεφάλαια και να συνεχίζουν τις συνομιλίες στη Λευκωσία αφού επί των τριών κριτηρίων που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά (ποσοστό εδάφους, ακτογραμμή, αριθμός προσφύγων που θα επιτρέψουν) δεν υπήρξε πρόοδος. 

Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή τελευταία ημέρα των συνομιλιών στην Ελβετία φαίνεται και από τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο στο Μοντρέ, σύμφωνα με την οποία σήμερα είναι «μία από τις σημαντικότερες της όλης διαδικασίας».

Ο κ. Άιντε σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, αφού οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζητούν ανοικτά και χωρίς ταμπού και για πρώτη φορά διαπραγματεύονται απευθείας για συγκεκριμένα θέματα. Βέβαια ο κ. Άιντα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.

Ν. Αναστασιάδης: Τα πάντα θα εξαρτηθούν στη σημερινή συνάντηση

Στο χθεσινό δείπνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μια από τις πιο κρίσιμες ενώ ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε μια σειρά από εκκρεμεί θέματα.

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε όταν αν και υπάρχει δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές αλλά και καλό κλίμα, αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον διάλογο που θα ακολουθήσει σήμερα» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα, με πρώτη τη συμφωνία στα κριτήρια αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων χαρτών. Καταλήγοντας, πάντως, σημείωσε ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελβετία δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας αλλά η συζήτηση θα συνεχισθεί στην Κύπρο.

Μ. Ακιντζί: Σημαντική η σημερινή ημέρα

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Όπως είπε ο κ. Ακιντζί, αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση στο εδαφικό θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, την διεθνή διάσκεψη. Συνέστησε πάντως υπομονή και επανέλαβε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για πενήντα χρόνια με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επιλύσουν ένα πολύχρονο και πολυσύνθετο πρόβλημα. Τέλος, ενημέρωσε ότι ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Μον Πελεράν θα υπάρξει δήλωση.

Τέλος, κατά πολλούς κρίσιμο ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων θα  παίξει και η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο μέχρι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ να ανοίξει τα χαρτιά της στη σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η επίλυση του κυπριακού παραπέμπεται για το 2017. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή