ΗΠΑ: Επιπλέον 11,6 δισ. δολ. για την άμυνα ζητεί από το Κογκρέσο ο Ομπάμα

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 07:29
UPD:07:32
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Aίτημα στο Κογκρέσο για συμπληρωματική ενίσχυση 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (10,65 δισ. ευρώ) για πολεμικές δαπάνες που προορίζονται μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για την συντήρηση του μεγάλου αριθμού στρατιωτών στο εξωτερικό, έστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η αίτηση, που περιγράφεται σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητά για το οικονομικό έτος 2017, επιπλέον 5,8 δισ. δολάρια (5,32 δισ. ευρώ) για το Πεντάγωνο, για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και για να πολεμηθεί το Ι.Κ. στο Ιράκ και τη Συρία, και άλλα 5,8 δισ. δολάρια για το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ είπε ότι η χρηματοδότηση θα επιτρέψει την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. «Η ταχεία ψήφιση του σχεδίου αυτού θα βοηθήσει το υπουργείο Άμυνας και τους εταίρους μας στην αμερικανική κυβέρνηση και παγκοσμίως να προστατέψουμε το έθνος αυτό, και καλώ το Κογκρέσο να το υποστηρίξει» ανέφερε στη δήλωσή του.

Ο βουλευτής Μακ Θόρνμπερι, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα του προέδρου Ομπάμα, προσθέτοντας πάντως ότι θεωρεί τα ποσά πολύ χαμηλά. «Ενώ θα εξετάσουμε την αίτηση προσωπικά, το ποσό εξακολουθεί να μην καλύπτει τον αυξανόμενο ρυθμό των επιχειρήσεων εναντίον της ISIL και δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την κρίση ετοιμότητας» των ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε σε δήλωσή του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή