Κυπριακό: Ώρα εδαφικού στο Μον Πελεράν

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 12:04
UPD:12:06
REUTERS/FABRICE COFFRINI

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία και περιουσιακό, που είναι αλληλένδετα με το εδαφικό

A- A A+

Ξεκινά σήμερα, στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, η ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού, στο πλαίσιο του νέου κύκλου. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, στην οποία εξετάστηκε έγγραφο που ετοίμασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. 

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, έγινε «μία καλή πρώτη συζήτηση, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική για τη σημερινή διαπραγμάτευση επί του εδαφικού».

Το περιουσιακό συζητήθηκε και σε συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία και περιουσιακό, που είναι αλληλένδετα με το εδαφικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων (100.000) που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.

Επίσης, σημειώνεται η σημασία για επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Οι Τουρκοκύπριοι κάνουν λόγο για κατάθεση χάρτη μόνο αν καθοριστεί ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή