Σολάνα: Η Ε.Ε. στηρίζει τις προτάσεις Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 12:57
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τις οποίες χαρακτηρίζει μια καλή βάση για συζήτηση και καλεί τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Κριστίνα Γκάλατς, εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, με αφορμή συνέντευξη του κ. Σολάνα σε τρεις δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Κροατία για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Γκάλατς διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Σολάνα σημείωσε τα ακόλουθα τρία σημεία:

- Σύμφωνα με τον κ. Σολάνα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό.

- Η Ε.Ε. και ο κ. Σολάνα προσωπικά στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ειδικότερα τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

- Ο κ. Σολάνα θεωρεί ότι οι προτάσεις του κ. Νίμιτς αποτελούν μια καλή βάση για την επίτευξη λύσης η οποία θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή και ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με εποικοδομητικό τρόπο.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή