Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την Τετάρτη το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Άγκυρας στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η έκθεση», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «έχει εκπονηθεί από ειδήμονες που έχουν σκύψει προσεκτικά πάνω από λεπτομέρειες του δημόσιου βίου στην Τουρκία. Και είναι μια αμείλικτη απογραφή, αλλά και ο απολογισμός μιας αποξένωσης. Σε πάνω από 100 σελίδες διαγράφεται η εικόνα ενός οικονομικά ρωμαλέου και ανερχόμενου κράτους, που ταυτόχρονα κυβερνάται όλο και πιο αυταρχικά, ενός κράτους που από τη μια θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ κι από την άλλη απομακρύνεται με τεράστια ταχύτητα από τα στάνταρ της ένωσης όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το ερώτημα είναι ποιες συνέπειες θα έχει μια τέτοια έκθεση. Μήπως αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας; «Στο σχέδιο της έκθεσης», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες. Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα υψηλά στάνταρ της ένωσης. Η ΕΕ από την πλευρά της θέλει να συνεργάζεται με μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία, κάτι που η Τουρκία δεν είναι βάσει της έκθεσης. Θα μπορούσε εδώ να διαβλέψει κανείς μια έμμεση απειλή ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».
Υπάρχουν Χριστιανοδημοκράτες, υπάρχει και ένας τουλάχιστον Ευρωπαίος επίτροπος που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι εξελίξεις είναι «εξόχως ανησυχητικές», είπε, αλλά η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία «σε όλα τα επίπεδα και στο υπάρχον πλαίσιο».