Το θεατρικό κοινό βράβευσε παραστάσεις που αγάπησε

Θεατρικά βραβεία κοινού 2015 - 2016: Οι μεγάλοι νικητές
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 03:13
UPD:17:37
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με το «Κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν να αποσπά το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης, και δέκα ακόμα παραστάσεις της σεζόν 2015 - 2016 να ξεχωρίζουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 18η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού από το «αθηνόραμα».


Το αριστούργημα του Ίψεν

Το «Κουκλόσπιτο», το οποίο παίζεται και φέτος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», εκατόν σαράντα χρόνια, σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα - πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία - γίνεται στην εποχή μας ένα σύμβολο όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.

«Το Κουκλόσπιτο»

Αυτήν τη συνειδησιακή πορεία καταγράφει ο Ίψεν, αυτήν ενσαρκώνει μοναδικά η Αμαλία Μουτούση (1ο βραβείο γυναικείου ρόλου), αυτήν ιχνηλατεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας στην παράσταση - μεγάλος νικητής των φετινών Θεατρικών Βραβείων Κοινού (1ο βραβείο παράστασης ), με τα έξοχα κοστούμια του Άγγελου Μέντη (2ο βραβείο ενδυματολογίας) και τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη (3ο βραβείο φωτισμού).

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου απονέμει τα βραβεία ανδρικού ρόλου στον Τάσο Ιορδανίδη για την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία», τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για τον «Θεό της Σφαγής» και τον Τάκη Σπυριδάκη για τον «Άγριο Σπόρο».

Ακλόνητη πίστη στον «Θεό της σφαγής»

Έχει, άραγε, χαθεί «η τέχνη της ειρηνικής συνύπαρξης»; Είναι μάταιο να προσπαθούμε να ζήσουμε πολιτισμένα; Υπάρχει άλλος θεός στην δυτική κοινωνία σήμερα, εκτός από τον «Θεό της σφαγής»;

Ανατέμνοντας τον δυτικό άνθρωπο, η διεθνώς πολυβραβευμένη κοινωνική κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά, «Ο Θεός της σφαγής», που παίζεται και φέτος στο Θέατρο Αθηνών, έλαβε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να παίρνει το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο το 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου.

«Ο Θεός της σφαγής»

Ήρωες του έργου είναι τέσσερις άνθρωποι πολύ διαφορετικοί, αλλά και πολύ αναγνωρίσιμοι - ένας κυνικός μεγαλοδικηγόρος, μια απογοητευμένη μπίζνες - γούμαν, ένας έμπορος και μια φιλότεχνη ακτιβίστρια. Όλα ξεκινούν, όταν δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς τού θύματος καλούν τους γονείς τού θύτη στο σπίτι τους. Σαν  καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι ενήλικες, συζητούν το πρόβλημα και αναζητούν ευγενικά μια λύση. Όμως, όχι για πολύ. Γιατί σε λίγο, αρχίζουν να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο, οι γυναίκες στους άνδρες, οι άνδρες στις γυναίκες, ώσπου, στο τέλος, είναι όλοι εναντίον όλων. Ο Θεός της σφαγής εμφανίζεται, ένα χάμστερ εξαφανίζεται και κάθε ενήλικη πολιτισμένη συμπεριφορά δίνει τη θέση της στον ανήλικο εαυτό και στα ζωώδη ένστικτα, που οι ήρωες κρύβουν μέσα τους.

STUDIO STOUPAKIS
«Άγριος σπόρος»

Το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος σπόρος», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό και πικρά κωμικό κείμενο απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης. Αιχμηρό, με πρόσωπα στο μεταίχμιο της ελληνικής παρακμής, το έργο λειτουργεί αλληγορικά, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τις νεοελληνικές παθογένειες αλλά και με έναν νέο, άγριο ρεαλισμό, χάρη στην υποδειγματική δουλειά της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας). Ιδανικός πρωταγωνιστής, στον ρόλο ενός καντινιέρη που μπλέκει άσχημα, ο Τάκης Σπυριδάκης (1ο βραβείο ανδρικού ρόλου) συγκινεί βαθιά με τη μετα-δραματική του τραγικότητα, ακροβατώντας διαρκώς μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

Τάκης Σπυριδάκης 

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, η οποία παίζεται και φέτος στο Θέατρο Επί Κολωνώ, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Γιάννη Τσίρο αναφέρθηκε στη επιμονή, το ταλέντο και το πάθος της Ελένης Σκότη, και έκλεισε λέγοντας: «Δεν παίζω γιατί είμαι ηθοποιός.  Παίζω και μ’ αρέσει που είμαι ηθοποιός».

«Victor/Victoria»

Τέσσερα βραβεία απέσπασε  το μιούζικαλ του Μπλέικ Έντουαρντς «Victor/Victoria», που σκηνοθέτησε ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, υπογράφοντας επίσης τα κοστούμια (1ο βραβείο ενδυματολογίας), πέρυσι στο θέατρο Pantheon. Η Εβελίνα Παπούλια, εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε το 2ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ο Μανόλης Παντελιδάκης το 1ο βραβείο σκηνογραφίας και ο Γιώργος Τέλλος το 1ο βραβείο φωτισμού.

 

«Victor/Victoria»

 

Στην παρουσίαση της βραδιάς, ο Σταμάτης Φασουλής με μαγικό τρόπο ταξίδεψε το κοινό, συντροφιά με τη Σμαράγδα Καρύδη, από το 1976 μέχρι σήμερα, ακολουθώντας την πορεία του αθηναϊκού θεάτρου και του «αθηνοράματος», το οποίο συμπληρώνει φέτος τέσσερις δεκαετίες. Σταθμοί του ταξιδιού οι παραστάσεις που μας χάρισαν όλα αυτά τα χρόνια αξέχαστες ερμηνείες, μας σύστησαν νέους συγγραφείς και σκηνοθέτες, συγκρούστηκαν με το κατεστημένο φέρνοντας κάτι καινούργιο ή πήγαν το ελληνικό θέατρο ένα βήμα μπροστά. Θεατρικές στιγμές που συζητήθηκαν και ακόμη συζητιούνται από όσους τις απόλαυσαν.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός απονέμει τα βραβεία σκηνοθεσίας στην Ελένη Σκότη για τον «Άγριο Σπόρο», τον Λεβάν Τσουλάτζε για το «Έγκλημα και Τιμωρία», εκ μέρους του οποίου παρέλαβε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη για τον «Θεό της Σφαγής». Μαζί τους ο Σταμάτης Φασουλής και η Σμαράγδα Καρύδη.

Αναλυτικά τα βραβεία

Παράσταση

1o Βραβείο - «Το Κουκλόσπιτο»
2ο Βραβείο - «Ο Θεός της Σφαγής»
3ο Βραβείο - «Άγριος Σπόρος»

 

Σκηνοθεσία

1o Βραβείο - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - «Ο θεός της σφαγής»
2ο Βραβείο - Λεβάν Τσουλάτζε - «Έγκλημα και τιμωρία»
3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη - «Άγριος σπόρος»

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, απονέμει τα βραβεία γυναικείου ρόλου στη Μαρία Καβογιάννη για την παράσταση «Θεέ μου τι σου κάναμε», την Εβελίνα Παπούλια για το «Victor Victoria» και την Αμαλία Μουτούση για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους, οι παρουσιαστές της βραδιάς Σμαράγδα Καρύδη και Σταμάτης Φασουλής.

Ανδρικός ρόλος

1o Βραβείο - Τάκης Σπυριδάκης - «Άγριος Σπόρος»
2ο Βραβείο - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος - «Ο Θεός της Σφαγής»
3ο Βραβείο - Τάσος Ιορδανίδης - «Έγκλημα και Τιμωρία»

Γυναικείος ρόλος

1o Βραβείο - Αμαλία Μουτούση: «Το κουκλόσπιτο»
2ο Βραβείο - Εβελίνα Παπούλια - «Victor/Victoria»
3ο Βραβείο - Μαρία Καβογιάννη: «Θεέ μου, τι σου κάναμε;»

Σκηνογραφία

1o Βραβείο - Μανόλης Παντελιδάκης - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Σταύρος Λίτινας - «Έγκλημα και Τιμωρία»
3ο Βραβείο - Εύα Μανιδάκη - «Ριχάρδος Γ΄»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς απένειμε τα βραβεία καλύτερης παράστασης στον Κάρολο Παυλάκη (Θέατρο Αθηνών) για την παράσταση «Ο Θεός της Σφαγής», τον Γιώργο Χατζηνικολάου (Θέατρο επί Κολωνώ) για την παράσταση «Άγριος Σπόρος» και τους Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, Αμαλία Μουτούση και Σπύρο Αλιδάκη (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λ. Βογιατζής) για την παράσταση «Το Κουκλόσπιτο».

Ενδυματολογία

1o Βραβείο - Απόλλων Παπαθεοχάρης - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Άγγελος Μέντης - «Το κουκλόσπιτο»
3ο Βραβείο - Αναστασία Αρσένη - «Άννα Καρένινα»

Μουσική σύνθεση

1o Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας - «Ριχάρδος Γ΄»
2ο Βραβείο - Σταμάτης Κραουνάκης - «Τα Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού»
3ο Βραβείο - Nalyssa Green - «Ο Θάνατος του Εμποράκου»

Φωτισμός

1o Βραβείο - Γιώργος Τέλλος - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Λευτέρης Παυλόπουλος - «Ριχάρδος Γ΄»
3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη - «Το Κουκλόσπιτο».

Προτεινόμενα για εσάς