Την πραγματική πρόταση του κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «γκρίζα σημεία» στην έκθεση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε την ευθύνη της τελευταίας εξέλιξης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποκλειστικά στην κυβέρνηση, λόγω της απραξίας ή των εσφαλμένων χειρισμών της. «Ποτέ μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά λάθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση όταν η ενημέρωση είναι ελλιπής. «Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα, όταν ακόμα και η ενημέρωση που έχουμε, είναι λειψή, διότι τώρα πληροφορούμαστε ότι υπάρχει κρίσιμο σημείο στην πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που δεν το είχαμε πληροφορηθεί ούτε εμείς, ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
του.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αρσης του τουρκικού casus belli, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει δεσμευθεί ρητώς για μη επίθεση εναντίον της Ελλάδας ή άλλων μελών της Ε.Ε., όταν το Δεκέμβριο του 2002 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δύο ετών, δεχόταν τις αποφάσεις για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Ο κ. Παπανδρέου προσθεσε τότε το έγγραφο των Βρυξελλών αντικατέστησε το έγγραφο της Αγκυρας και υπάρχει ρητή αναφορά για μη επίθεση από πλευράς Τουρκίας.
«Αυτή είναι ισχυρή δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής και προφανώς δεν τίθεται θέμα νέων συζητήσεων ή ξανανοίγματος αυτού του κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται εμείς να κάνουμε καμία υποχώρηση για μία δέσμευση που έτσι και αλλιώς, είναι βασική αξία του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
«Εμείς είχαμε καταφέρει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας εντάσσοντας βασικές δικές μας αρχές και δίκαια αιτήματα στο πλαίσιο της πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: «Θα ήταν λάθος η ΝΔ να μετατρέψει αυτές τις σχέσεις και αυτά τα προβλήματα πάλι σε ελληνοτουρκικά προβλήματα».