Στην Αγκυρα ο Π. Μολυβιάτης

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 17:02
A- A A+

Η επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη στην Τουρκία εξετάστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Εξωτερικών, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσημη διήμερη επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στην Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αρχίζει αύριο. Κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, ο υπουργός θα έχει επαφές με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Τουρκίας, στις οποίες θα υπογραμμίσει τη σταθερή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται ότι περιλαμβάνει και το Κυπριακό, αλλά και την κατάσταση στο Αιγαίο, με τις συνεχιζόμενες παραβάσεις του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, που «δεν συνάδουν με τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, για τις οποίες δεσμεύτηκε η Τουρκία με τις αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου», όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μολυβιάτης.

Ενθαρρυντική για τη βελτίωση του κλίματος είναι η «χειρονομία» την Παρασκευή 8 Απριλίου του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, που πρότεινε την άρση του casus belli στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε σήμερα πως η Τουρκία έχει δεσμευθεί ρητώς για μη επίθεση εναντίον της Ελλάδας ή άλλων μελών της Ε.Ε., όταν το Δεκέμβριο του 2002 δεχόταν τις αποφάσεις για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. «Προφανώς δεν τίθεται θέμα νέων συζητήσεων ή ξανανοίγματος αυτού του κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται εμείς να κάνουμε καμία υποχώρηση για μία δέσμευση που έτσι και αλλιώς, είναι βασική αξία του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Ο κ. Μολυβιάτης πέρα από τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, και την Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής Μεχμέτ Ντουλγκέρ, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Γιγίτ Αλπογκάν και τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα σταματήσει στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή