Εξεμέτρησε το ζην τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος. Η είδηση προκάλεσε συγκίνηση και θλίψη στον Ελληνισμό της Αμερικής.
Ο ιεράρχης (κατά κόσμο Δημήτριος Κουκουζής), γεννήθηκε το 1911 στην Ιμβρο και σπούδασε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Το 1934 χειροτονήθηκε διάκονος. Πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ενώ το 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.
Από το 1942 έως το 1954 ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης ενώ το 1950 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1954 έγινε Επίσκοπος Μάλτας και το 1956 Μητροπολίτης Μάλτας. Στο μεταξύ, το 1955, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τον διόρισε εκπρόσωπό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Το 1959 έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ στο Βατικανό. Ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος επίσκοπος που επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η ενθρόνιση του την 1η Απριλίου 1959 αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, σεβαστός από όλους τους εκκλησιαστικούς ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσύρθηκε την 29η Ιουλίου 1996 από την Αρχιεπισκοπεία έχοντας προσφέρει 37 χρόνια διακονίας, στα οποία διακρίθηκε για την ηγετική του συμβολή στην προώθηση της θρησκευτικής ενότητος, στην αναζωογόνηση της χριστιανικής λατρείας, και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις ανθρώπινες ελευθερίες. Με ιδιαίτερο θάρρος στάθηκε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην Σέλμα της Αλαμπάμα, σε μια ιστορική πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία απαθανάτισε το εξώφυλλο του περιοδικού LIFE στις 26 Μαρτίου 1965.
Υπήρξε φίλος εννέα Αμερικανών προέδρων και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ στις 9 Ιουνίου 1980.
Συμμετέχοντας δυναμικά στο σύγχρονο οικουμενικό κίνημα για χριστιανική ενότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος υπήρξε επί εννέα χρόνια πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, πρωτοστάτησε στην έναρξη διαλόγων μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, Αγγλικανών, Λουθηρανών, Βαπτιστών του Νότου και μαύρων εκκλησιαστικών ηγετών.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, και αναμένεται να παραβρεθούν αρκετές προσωπικότητες της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Η ταφή θα γίνει την Παρασκευή στη Βοστώνη. Στους οικείους του και στον ελληνισμό της Αμερικής εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.