«Πάρτι γενεθλίων» που μετατρέπεται σε εφιάλτη

Το έργο του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 09:05

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας μέρας, σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν, την οποία διατηρεί μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της.

A- A A+

Καταφέρνοντας, μέσα από κωμικές και τραγικές καταστάσεις, να  παραμένει αινιγματικό και τρομακτικό, το έργο του Χάρολντ Πίντερ, «Πάρτι γενεθλίων», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Με απειλή, τρόμο και μυστήριο

Όπως στα περισσότερα έργα του Πίντερ, έτσι και στο «Πάρτι γενεθλίων» που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1958 και είναι το δεύτερο θεατρικό του έργο, μία φαινομενικά κοινότοπη κατάσταση φορτίζεται σταδιακά με απειλή, τρόμο και μυστήριο, παράλληλα με τη λεπτομερή αποτύπωση των διακυμάνσεων και την ηθελημένη παράλειψη μιας εξήγησης ή ενός κινήτρου της δράσης.

Η ιστορία του εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας μέρας, σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν, την οποία διατηρεί μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της. Εκεί, έχει βρει καταφύγιο ο Στάνλεϋ, ένας πρώην πιανίστας. Είναι ο μοναδικός ένοικος της πανσιόν, μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι, για να τον πάρουν μαζί τους. Μετά από μια παράλογη και εξουθενωτική  ανάκριση, του οργανώνουν ένα «πάρτι γενεθλίων», το οποίο, σταδιακά, μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη.

Χωρίς λογικές εξηγήσεις

Όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ, έτσι και ο Πίντερ αρνείται να παράσχει λογικές εξηγήσεις για τις ενέργειες των χαρακτήρων του. Το νόημα του έργου δεν εξαρτάται από το να γνωρίζουμε τι έκανε ο Στάνλεϋ. Αυτό, που πρέπει να ξέρουμε, είναι ότι, σε κάποιο σημείο του παρελθόντος του, αυτός - όπως όλοι µας -  έκανε κάτι, είναι ένοχος. Η σωματική κατάρρευση του Στάνλεϋ, µε τη συνακόλουθη απάλειψη της ανθρώπινης συνείδησης και την αχρήστευση του ανθρώπινου μυαλού, βρίσκονται συχνά στην καρδιά του πιντερικού ενδιαφέροντος.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Παίζουν: Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη.

Πληροφορίες

Από Μηχανής Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Ακαδήμου 13 -  Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5231131. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς