Βολές τόσο κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Φίλης, εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού» και επισήμανε πως απο την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν πολύ θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.
«Αιφνιδίως το "άριστα 20" έγινε μη προβιβάσιμος βαθμός»
Πρόσθεσε ωστόσο, με αφορμή σχετική πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, ότι «παρόλα αυτά, αιφνιδίως, το "άριστα 20" μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς είχε βάλει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας.
«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να ερευνούμε προσεκτικά ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής που ξαφνικά είναι ενώπιον μιας τέτοιας αντιστροφής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν το νέο σχολείο που προτείνεται τυχαίνει να είναι κοτζάμ υπουργείο» πρόσθεσε.
«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην Αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό το ανήσυχο στοιχείο θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά, μαζί με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» συνέχισε, χαρακτηρίζοντάς τα όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας, μαζί με την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς».
«Χαμογελώ με όσους απορούν που δεν δέχθηκα άλλο υπουργείο»
«Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους» πρόσθεσε και απαντώντας σε όσους απορούν για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ανέφερε: «Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια».
Επίθεση κατά Ιερώνυμου
Ο κ. Φίλης έστρεψε τα βέλη του με δριμύτητα κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για αναζήτηση κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της ιεραρχίας. Ειδικότερα κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων, όπως στο ζήτημα των Θρησκευτικών, υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, ενώ μίλησε για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Ιερώνυμο για «κάλυψη ακροδεξιών ρασοφόρων».
Μάλιστα, έκανε λόγο για «εξουσιαστικές αντιλήψεις, που μετατρέπουν τον Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης της εκκλησίας από «ιδεολογικές αγκυλώσεις», για να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
«Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου»
Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου, κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει τον κ. Φίλη προβληματικό και ασυνεπή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας είπε πως, με αυτή τη συνέντευξη οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος του, κάτι, που για εκείνον αποτελεί «ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική», που αν επικρατήσει, θα βυθίσει την χώρα πιο βαθιά στην κρίση. «Εκεί ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του "προβληματικού" υπουργού Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας. Πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Σημείωσε μάλιστα ότι «στη συνέχεια της εκπομπής, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόντος του κ. Ιερώνυμου, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη προβληματική απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία».
Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη ο κ. Ιερώνυμος είχε πει πως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του είπε κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πως «αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί».
Όπως είπε, το όλο θέμα αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, καθώς «το να επιτυγχάνει η ηγεσία της Εκκλησίας με την ανοιχτή στήριξη του χρεοκοπημένου μιντιακού κατεστημένου την απομάκρυνση υπουργών της εκλεγμένης κυβέρνησης συνιστά τον ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ρόλου και αρμοδιοτήτων εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Μοχθήσαμε 13 μήνες»
Προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Παιδείας και ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες του, ο απερχόμενος ο κ. Φίλης ανέφερε πως «μοχθήσαμε 13 μήνες».
«Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας».
Επανέλαβε επίσης πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Παράλληλα, ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του νέου υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, είπε ότι του παραδίδει τα «κλειδιά» του υπουργείου, «με μεγάλη χαρά, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».
Κ. Γαβρόγλου: Μένουμε σταθερά στις δηλώσεις κυβέρνησης - Αρχιεπισκόπου
Από την πλευρά, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με βασικό στόχο να κατοχυρωθούν όσα έγιναν από την απερχόμενη ηγεσία.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων, γιατί για μας είναι πρωτίστως παιδιά, και θα κάνουμε το παν για να το κατανοήσει και η κοινωνία».
Για το θέμα της Εκκλησίας, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν οι δυο πλευρές σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Αναφερόμενος στον κ. Φίλη, υπογράμμισε ότι του οφείλει πολλά. «Μου έμαθε να ακούω, αλλά και ποτέ να μην υπακούω και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων» είπε χαρακτηριστικά.