Ικανοποίηση Βουλγαράκη για τις επαφές του στις ΗΠΑ

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 11:58
A- A A+

Απόλυτα ικανοποιημένος από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον εμφανίσθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους.

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους, αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια, Φράνσις Τάουνσεντ, άκουσε με ενδιαφέρον τον κ. Βουλγαράκη να παρουσιάζει την πρόταση της Ελλάδας για τη δημουργία διαβαλκανικού κέντρου εκπαίδευσης στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών της περιοχής, το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενέταξε στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Η συζήτηση με την κ. Τάουνσεντ διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, καθώς η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου εξέφρασε το θαυμασμό της για την απόλυτη επιτυχία που είχε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάντως, η σύμβουλος του προέδρου Μπους έθεσε το θέμα των ελληνικών διαβατηρίων που εξακολουθούν να υπολείπονται στο επίπεδο της τεχνολογίας, για να λάβει τη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι είναι θέμα χρόνου η αντικατάστασή τους. Μάλιστα ο κ. Βουλγαράκης προσδιόρισε το τέλος του τρέχοντος έτους ως το χρονικό σημείο που θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα έκδοσης των νέων σύγχρονων διαβατηρίων.

Μετά και την συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι έθεσε τον τακτικό στόχο της Ελλάδας, ο οποίος αφορά τη συνεργασία για την καλύτερη εκπαίδευση και επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. υπουργός έθεσε και το στρατηγικό στόχο της Ελλάδας, δηλαδή την ασφάλεια στην περιοχή της, η οποία θα συμβάλει και στην ομαλή οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου τοποθετεί η Αθήνα και τη δημιουργία του διαβαλκανικού κέντρου εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε «εξαιρετικά ευχαριστημένος» από την υποδοχήτης οποίας έτυχε και την εκτίμηση που, όπως είπε, τρέφουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χάρη στο θετικό κλίμα των συναντήσεων του, ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής απόφασης που έλαβαν οι δυο χώρες κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργών Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη με την ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Βουλγαράκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κ. Γκονζάλες, τον αρχηγό του FBI, κ. Μιούλερ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Μπερνς.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή