Πρώτη δοκιμή της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία της
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 12:40
A- A A+

Η πρώτη δοκιμή της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα είναι στην Αφρική, κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων στο Πράσινο Ακρωτήριο τον Ιούνιο του 2006, ανακοίνωσε ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς,ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Θα είναι μια καλή δοκιμή για τη Δύναμη», τόνισε ο στρατηγός Τζόουνς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βέλγιο. «Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια άσκηση θα οργανωθεί στην Αφρική, τουλάχιστον σε τέτοια κλίμακα», πρόσθεσε.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τον Οκτώβριο του 2006.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζόουνς, στην άσκηση στο Πράσινο Ακρωτήριο θα μετάσχουν πολλές χιλιάδες στρατιώτες και θα δοκιμαστούν οι χερσαίες ,οι ναυτικές και οι αεροπορικές δυνάμεις της NRF.

Εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναζητούν τρόπους για τη δραστική μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο, χωρίς όμως να υπονομευθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα της δύναμης (αντιμετώπιση ταραχών κτλ), δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός.

Ο στρατηγός Τζόουνς επισήμανε πως η αποτυχία της ειρηνευτικής αποστολής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εθνοτικές ταραχές που έγιναν τον Μάρτιο του 2004, απέδειξε πως είναι πιο σημαντική η δυνατότητα να μετακινούνται γρήγορα δυνάμεις στις εστίες έντασης, παρά ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων αυτών (το ΝΑΤΟ διατηρεί σήμερα δύναμη 17.100 στρατιωτών στο Κόσοβο).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή