Σκόπια: Καμία επίσημη πρόταση από τον Μ. Νίμιτς

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 17:24
A- A A+

«(...)Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν κατατέθηκε καμία επίσημη πρόταση από τον κ. Νίμιτς», δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα.

Όπως είπε η κ. Μίτρεβα, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση που είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες με τον εκπρόσωπο των Σκοπίων, Νίκολα Ντίμιτροφ, παρουσίασε μία από τις ιδέες, η οποία είχε αναφερθεί και παλαιότερα μαζί με κάποιες άλλες ιδέες, και η οποία στην ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ως επίσημη πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, αναπτύχθηκαν κάποιες ιδέες στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης. Ο κ. Νίμιτς ήθελε να ακούσει τα σχόλια και των δύο πλευρών ασχέτως αν αυτά ήταν θετικά ή αρνητικά. Η ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και απόψεων αποτελούν τμήμα της διαδικασίας συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για δημιουργία ατμόσφαιρας υπο μορφή τελεσίγραφου ή δημιουργία έκτακτης κατάστασης, επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Εκθέσαμε στον κ. Νίμιτς τη θέση μας την οποία επαναλάβαμε όλες τις προηγούμενες ημέρες: Για μας είναι αποδεκτή μόνο η χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας Δημοκρατία της Μακεδονίας στον ΟΗΕ και σε όλο το φάσμα της διεθνούς επικοινωνίας», τόνισε για ακόμη μία φορά η κ. Μίτρεβα και πρόσθεσε: «Η σύνθετη ονομασία "Republika Makedonija-Skopje" για μας δεν είναι αποδεκτή. Η ονομασία αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για τη διμερή επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή