Αδιαφορία για το ευρω-μέλλον

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 18:52

A- A A+

«Σε μια περίοδο άνω των 30 ετών που γίνονται οι δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου, η αδιαφορία για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», διαπιστώνει η «Ευρωπαϊκή Κοινή Γνώμη το 2005» που εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό στη Γαλλία από το Ιδρυμα Ρομπέρ Σουμάν.

Οπως εξηγεί στη «Le Monde» ο Ρουμπέν Μοεντάνο-Μπρετ, πρώην διευθυντής ερευνών του Ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν δίνουν δεκάρα για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει σήμερα το 56%.

Τα στοιχεία του 2004 δείχνουν ότι ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος. Αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, υπάρχει δυσφορία την κοινωνική πολιτική, την ανεργία και την ακρίβεια, και την «πληρώνει» το Ευρωσύνταγμα.

Η Συνταγματική Συνθήκη δεν είναι ιδανική. Aλλά, αν αποτύχει απλώς θα συνεχίσουν να ισχύουν τα όσα θέσπισε η κατά πολύ χειρότερη Συνθήκη της Νίκαιας.

Στις 12 Απριλίου, αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης», ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά δημοψήφισμα «για να ενημερωθούν οι πολίτες», το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο με σύνθημα «όχι» στο «Ευρωσύνταγμα», «όχι» στην Ε.Ε., καμία δημόσια συζήτηση δε γίνεται, οι διαμορφωτές κοινής γνώμης περί άλλα τυρβάζουν, το θέμα δεν «παίζει» στα δελτία ειδήσεων και στα πάνελ.

Ούτε στην Ευρώπη είναι η συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα ιδανική. Ομως γίνεται. Για παράδειγμα στη Γαλλία ενόψει του δημοψηφίσματος της 29ης Μαϊου, οι ευρωεπικριτές χρησιμοποιούσαν ως βασικό επιχείρημα κατά του Ευρωσυντάγματος την οδηγία Μπολκεστάιν για την παροχή υπηρεσιών (εταιρεία που παρέχει στο χώρο της Ε.Ε. υπηρεσίες, αυτές διέπονται αποκλειστικά από την νομοθεσία της χώρας της Ε.Ε., όπου η εταιρεία εδρεύει), καθώς θεωρούσαν ότι ισοδυναμεί με εκμηδενισμό της νομοθεσίας τους με βάση τον «κοινωνικό ευρωπαϊκό χώρο». Η Κομισιόν έκανε τελικά πίσω.

Στα καθ' ημάς λείπει η συστράτευση ακαδημαϊκών, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών στη συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα, όπου το επίπεδο εξοικείωσης παραμένει χαμηλό. Πόσοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι το Ευρωσύνταγμα προβλέπει ότι ένα εκατομμύριο πολίτες με υπογραφές μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, δικαίωμα που μέχρι τώρα είχαν μόνον οι κυβερνήσεις;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή