Έκθεση: 147 περιστατικά κατά χώρων με θρησκευτική σημασία το 2015

Στην πλειονότητά τους αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 13:50
UPD:13:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, για το έτος 2015 περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας 147 περιστατικά σε βάρος διαφόρων χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

A- A A+

Συνολικά 147 περιστατικά σε βάρος χώρων με θρησκευτική σημασία γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών όπως καταγράφεται σε σχετική Έκθεση που συντάχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά τον Χριστιανισμό, ενώ η δημοσιοποίηση των δεδομένων, κατά τον υπουργό Παιδείας Νϊκο Φίλη είναι πολιτική απόφαση και συνδέεται και με την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, για το έτος 2015 περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας 147 περιστατικά σε βάρος διαφόρων χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

  • 138 αφορούν τον Χριστιανισμό, από αυτά 137 στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα 1 στην Καθολική,
  • 4 στον Ιουδαϊσμό,
  • 5 στο Μουσουλμανισμό.
ΥΠ. ΠΑΙΔΕΊΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η συλλογή και καταγραφή δεδομένων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η πολιτική ηγεσία να μπορεί να μορφώσει άποψη για να προχωρήσει στη λήψη και υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών επίλυσης προβλημάτων ή προώθησης μεταρρυθμίσεων. 

Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων γίνεται ώστε η κοινή γνώμη να μπορεί ελεύθερα να μορφώσει και εκείνη άποψη και αποτελεί μια πολιτική απόφαση που συνδέεται όχι μόνο με τη διάχυση της γνώσης αλλά κυρίως με την επιλογή εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. 

«Είναι καιρός, η πατρίδα μας να αποκτήσει τρόπους, μεθόδους και διαδικασίες ώστε να μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να μιλά για αυτά που την αφορούν, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος» σημειώνει ο Υπουργός. 

Χαρακτηρίζει θεμελιώδεις επιδιώξεις για την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής συνοχής τη θρησκευτική ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό, τον διάλογο μεταξύ θρησκευτικών λειτουργών, «και αυτόν ακριβώς τον στόχο οφείλει να υπηρετεί μια σύγχρονη πολιτική θρησκευμάτων».   

Σημειώνεται ότι την «Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, το 2015» δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για την σύνταξή της «απαιτήθηκε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα δίκτυο καταγραφής στο οποίο συμμετέχουν οι περισσότερες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας μας καθώς και υπηρεσίες άλλων Υπουργείων» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή