Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 09:51
A- A A+

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αγκυρα, η πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, οι δηλώσεις σε σχέση με το λεγόμενο έγγραφο Πανταγιά και ο ξυλοδαρμός στα κατεχόμενα 70χρονης Ε/Κ εγκλωβισμένης είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Τάσος με ακραία στοιχεία'' γράφει πως ''στενή σχέση με ακραία στοιχεία όπως τους Σταύρο Σταύρου -Σύρο και Φώτη Παπαφώτη φέρεται να αναπτύσσει ο Τ. Παπαδόπουλος, σε μια προσπάθεια να εισέλθει στο χώρο των Συνδέσμων Αγωνιστών και να μπορέσει να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους από αυτούς κοντά του, με στόχο να περιορίσει τα ποσοστά του ΔΗΣΥ και κατ' επέκταση την απήχηση του πολιτικού λόγου της αντιπολίτευσης''. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη πως δεν υπάρχει το συγκεκριμένο σημείωμα που δημοσίευσε η εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι''.

''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Τουρκικές βαρβαρότητες'' αναφέρει πως κάθε ελληνικό στοιχείο προσπαθούν να εξαλείψουν οι κατοχικές αρχές στα κατεχόμενα αφού όχι μόνο η ύπαρξη Ε/Κ εγκλωβισμένων τους ''ενοχλεί'' αλλά και ό,τι ελληνικό υπάρχει. Το τελευταίο συμβάν εις βάρος των εγκλωβισμένων αφορά το ξυλοδαρμό 70χρονης Ε/Κ από το Λεονάρισσο, την οποία τρία άτομα Τ/Κ ή ακόμα και Τούρκοι ξυλοκόπησαν άγρια και την λήστεψαν. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Βουλή ζητά ακέραιο το δικαίωμα περιουσίας των Ε/Κ που κατοικούν στις Βρετανικές Βάσεις και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''ΕπιΔΗΜΟΙα στα ταμεία'' πως "μαύρες τρύπες" 50 εκατομμυρίων λιρών έχουν δημιουργηθεί στα Ταμεία Συντάξεως Δημοτικών Υπαλλήλων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου λόγω της επί σειρά ετών αμέλειας των τοπικών αρχών να καταβάλουν σε αυτά τις εισφορές τους όπως υποχρεούνται βάσει του νόμου. Αλλού αναφέρει πως τα τετριμμένα συζήτησαν για το Κυπριακό οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα δίνοντας έμφαση στις διμερείς τους σχέσεις και ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους για δημιουργία ''νέας εποχής'' στο Αιγαίο για την οποία συμφωνεί και ο τουρκικός στρατός.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ανοιξαν οι ασκοί - Ο εμφύλιος άργησε 50 χρόνια'' αναφέρει πως ''ως να βρισκόμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου, οι συνθήκες συνεχώς διαμορφώνονται όλο και πιο εχθρικές. Οι αγωνιστές Αμμοχώστου συνεδρίασαν χτες και αποφάσισαν να κηρύξουν το ΑΚΕΛ ανεπιθύμητο στα εθνικά μνημόσυνα και ο Θάσος Σοφοκλέους δηλώνει ότι θα εξεταστεί το όλο θέμα σε σύσκεψη του Ανωτάτου Συμβουλίου των αγωνιστών''. Αλλού αναφέρει πως μια νέα μοναδική ευκαιρία για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού διαβλέπει ο Ολι Ρεν, επίτροπος αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ.

''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αφησαν Ανάν στο ακουστικό'' πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέλεξε, όπως αναμενόταν, να κρατήσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τις επιδιωκόμενες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΓΓ και να διαβιβάσει εγγράφως τις θέσεις του. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει προσκληθεί από το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, για συζήτηση των απόψεών του σε σχέση με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συναντίληψη για αλλαγές'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε χθες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σύνοψη των θέσεων για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, με την οποία συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του σώματος. Προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και πνεύμα συναντίληψης και επιβεβαίωσε τη σύγκλιση της μεγάλης πλειοψηφίας του σώματος. Σε άλλο θέμα γράφει πως σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Νεολαίας Κύπρου για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας οι νέοι στην Κύπρο υφίστανται διαφόρων τύπων και εντάσεων εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα η οποία πηγάζει από την κοινωνική τους θέση στην κυπριακή κοινωνία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο θέμα σε συλλήψεις που έγιναν στις κατεχόμενες περιοχές για διακίνηση λαθρομεταναστών. Προσθέτει ότι σύμφωνα με αστυνομική πηγή το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τρεις δικηγόροι και 10 λεγόμενοι αστυνομικοί δείχνει ότι πρόκειται για δίκτυο παράνομης μετανάστευσης στην οποία εμπλέκονται ''υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί'' του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώτη συνάντηση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάρκου Κυπριανού με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας Σεμί Κουκλού δείχνει ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' υπό τον τίτλο ''Ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών μειώνει τα τέλη προσφοράς αναφορικής διασύνδεσης'' γράφει ότι αναμένεται σήμερα ότι ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα ανακοινώσει σαρωτικές τιμές στα τέλη Προσφορών Αναφορικής Διασύνδεσης που χρεώνει η ΑΤΗΚ τους ανεξάρτητους παροχείς τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών για το κοινό και να ευνοήσει των ανταγωνισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΚΕΒΕ κατά τη Γενική Συνέλευση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διαπίστωσε μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις κυπρίων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή