Η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Πολωνίας, αλλά και ευρωπαϊκά θέματα με έμφαση στο προσφυγικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Πολωνό ομόλογό του Βίτολντ Βαστζικόφσκι.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε συνολικά μια ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά δημιουργικών προτάσεων από την πλευρά της Πολωνίας, που συμπίπτουν με παλαιότερες αναλύσεις της Ελλάδας, για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ. Επίσης, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν σε περιφερειακά ζητήματα και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για «μπλόκο» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε όσες χώρες δεν βοηθούν στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών συμφωνεί πάντα με τον Πρωθυπουργό του. Αν δεν συμφωνεί, παραιτείται».
«Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε μια ιστορία που μετρά 11 αιώνες. Όμως μπροστά στο κέντρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, περνώντας κάτω από την Ακρόπολη, είμαστε λίγο τρακαρισμένοι μπροστά σε όλα αυτά τα χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Είμαστε ο μικρός αδελφός στην ευρωπαϊκή κοινότητα που μπορούμε μόνο να μαθαίνουμε από την Ελλάδα ως προς αυτά τα ζητήματα», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός ΥΠΕΞ.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, είπε ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τους πολέμους. «Αν δεν ασφαλίσουμε, κατά κάποιο τρόπο, τα σύνορα της Ευρώπης, εάν δεν βρούμε λύση για το θέμα της ροής των μεταναστών, δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη λύση, χωρίς όμως να την βρίσκουν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βαστζικόφσκι είπε ότι η Πολωνία, αλλά και η ομάδα Βίσεγκραντ, «προτείναμε την προηγούμενη εβδομάδα την ιδέα της ελαστικής αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη είναι σε άλλο επίπεδο ανάπτυξης, έχει άλλο επίπεδο πλούτου και κάθε χώρα βεβαίως θα πρέπει να βοηθάει στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος της κρίσης αυτής. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι και κάθε χώρα μπορεί να βοηθήσει όσο της επιτρέπουν οι δυνατότητές της».
Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Πολωνία στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου και υπαλλήλους στη συνοριακή φύλαξη μέσω της FRONTEX. Τόνισε εξάλλου ότι «ότι αυτό το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μεταξύ άλλων, γιατί η Ευρώπη επέτρεψε να περάσει μεγάλη ομάδα κυρίως μεταναστών και όχι προσφύγων, οι οποίοι δεν κατεγράφησαν ως παράνομοι μετανάστες, αλλά ως πρόσφυγες. Αυτό ήταν το κύριο πρόβλημα, το οποίο δημιούργησε περισσότερα προβλήματα».
«Τα περισσότερα άτομα που πέρασαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ευρώπη είναι παράνομοι μετανάστες και θα έπρεπε να επιστραφούν στις χώρες τους. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι αυτές είναι πολύ φτωχές χώρες, όμως δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Άρα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους λέμε πρόσφυγες. Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο η Ευρώπη δεν είχε τη δυνατότητα να επιληφθεί αυτού του ζητήματος και γι' αυτό σήμερα έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα», συνέχισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ.