Δελτίο Τύπου αντί της επιστολής Καραμανλή για την πρόταση Νίμιτς εξέδωσε το Μαξίμου

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 13:33
UPD:13:35
A- A A+

«Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σχετικά με τις προτάσεις του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών κ. Matthew Nimetz για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απέστειλε επιστολές προς τους:

· κ. George W. Bush, Πρόεδρο των ΗΠΑ

· κ. Jean Claude Juncker, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

· κ. Jose Manuel Durrao Barosso, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

· κ. Gerhard Schr?der, Καγκελάριο της Ο.Δ. της Γερμανίας

· κ. Jaap de Hoop Scheffer, Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Στις επιστολές αναφέρεται:

«Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο είναι ΄΄Republika Makedonija-Skopje΄΄, αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα Κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση. Το συνταγματικό όνομα ΄΄Republika Makedonija΄΄ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.

Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα. Γι αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σ’ αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις Ευρω-Ατλαντικές δομές».

«Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή